Csillagpark nyílt a Zselicben

Közzétette:

 

 

A Zselic

 
A Zselic mintegy 1200 km² kiterjedésű, 45 települést magában foglaló tájegység a Dél-Dunántúlon, nagyobb része Somogy, kisebb része Baranya megye területén fekszik. E páratlan szépségű környék nevét – egyes források szerint – a honfoglalás-kori szláv lakosságtól kapta, tőlük ered ugyanis az a „zselod”, makkot jelentő szó, amely az itt őshonos tölgyre utal, és arra, hogy egykor jelentős volt itt a makkoltató sertéstartás.

Zselici_nyar

Zselici nyár

Ezt a méltatlanul kevéssé ismert tájat elsősorban a sajátos klímája és az emiatt kialakult kivételes élővilága teszi egyedülállóvá. A tél és a nyár is enyhébb itt, a csapadék mennyisége pedig magasabb környezeténél. Jellemzőek (a dombvidéki sajátosságok ellenére) a hegyvidéki fajok, ugyanakkor a mediterrán területekre jellemző növényeket és állatokat is megfigyelhetjük. Csak itt, a lösz alapkőzeten kialakult zselici dombok között alkot társulást a hegyvidékekre jellemző bükk a délies elterjedésű ezüsthárssal.
Tavasszal, még lombfakadás előtt virágszőnyegre lelhet itt a látogató. A tömegesen nyíló hóvirágokat a kankalinok, szellőrózsák és keltikék színesítik. Egy-egy illatfelhőbe burkolózó boroszlánbokron túl pedig megcsodálhatjuk a kakasmandikót, mely a legnagyobb számban épp a Zselicben virágzik. Ilyenkor a tócsák is megelevenednek, vizükben a sárgahasú unkák nászra készülnek. Másutt a rengeteg fa- és cserjefaj nyújt változatosságot, melyek közül a nyári melegben az ezüsthárs már messziről mutatja a fénylő levélfonákait. A fűszeres illatú erdő csöndjét mozgalmas madárdal telíti. Naplemente után a szentjánosbogarak fénye villan, közben reggelig a macskabaglyok rikoltoznak. Őszi napfényben a levelek színei káprázatos világot teremtenek a domboldalakra tévedt szemeknek. Az élményt a harkályok dobolása tesz igazán izgalmassá. Télen a hó alól is előtűnnek az örökzöld csodabogyóbokrok, rajtuk piros terméseikkel. A szerencsés látogató találkozhat a fenséges gímszarvasbikával, őzekkel vagy a feje fölött köröző ragadozó madarakkal.
A flóra és a fauna sokszínűsége mellett a kulturális értékek is hazánk legértékesebb turistacélpontjai közé emelik a Zselicet. Szennán található ugyanis hazánk első Európa Nostra-díjas falumúzeuma, amelynek különlegessége, hogy a jellegzetes belső-somogyi és zselici házakat egy élő falu közepébe telepítették.

Csillagoségbolt-park – Zselici Csillagpark

 

fotó_zselicutazas_hu

fotó: zseliciutazas.hu

A Zselici Tájvédelmi Körzet részeként funkcionáló, világszerte egyedi értéket képviselő Csillagpark
Megnyitotta kapuit a Zselici Csillagpark, a 670 millió forintos beruházás keretében, uniós támogatással megvalósult turisztikai komplexumban csillagvizsgálót, planetáriumot, kilátót, túraösvényeket és információs pontokat alakítottak ki.
A központot építtető és működtető SEFAG Zrt. közleménye szerint a beruházás 9 munkahelyet teremtett, és a létszám a jövőben bővülhet.

 

Zselici-csillagpark1

 

A multifunkcionális csillagvizsgáló része egy planetárium, két foglalkoztató terem, a távcsöves megfigyeléshez távcsőkupola, egy 25 méter magas kilátó. Az éjszakai túrák útvonalát tanösvények biztosítják, az előcsarnokban állandó és időszaki kiállítások lesznek.
A közlemény szerint a tervezők nagy hangsúlyt fektettek az akadálymentesítésre, valamint arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak. Ennek érdekében az esővizet a locsolásra és az illemhelyiségek öblítésére használják, az ivóvizet fúrt kútból nyerik, a fűtést és a hűtést geotermikus energiával oldották meg, és az épületben biológiai szennyvíztisztítás is működik.

 

zselici csillagpark2

 

A Dél-Dunántúlon mintegy 86 ezer hektár állami területet kezelő, és a magántulajdonosokkal közösen 103 ezer hektáron vadászati és vadgazdálkodási tevékenységet folytató SEFAG Zrt. az általa kezelt területen hozta létre a központot. A helyszín kiválasztását döntően befolyásolta, hogy a Zselici Tájvédelmi Körzet 2009-ben elnyerte a Nemzetközi Csillagos Égbolt Park címet. A domborzati viszonyoknak és annak köszönhetően, hogy ez az ország egyik legritkábban lakott része, a fényszennyezés rendkívül alacsony, így a csillagok jól láthatóak a környéken.
A Csillagpark közvetlen közelében korábban már megépült a kardosfai Ökoturisztikai és Konferenciaközpont, amely szálláshely és vendéglátási kapacitással egészíti ki a csillagvizsgáló szolgáltatásait.
A SEFAG Zrt. ökoturizmus területén végzett tevékenységét május közepén a Dél-Dunántúl turizmusáért díjjal ismerte el a Magyar Turizmus Zrt. dél-dunántúli marketing igazgatósága.

Forrás: Zselici Csillagpark, MTI

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s