Megújult a Siklósi Vár északi szárnya

Közzétette:

 

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló „A siklósi vár rekonstrukciója és szolgáltatásainak bővítése” elnevezésű 400 m Ft összegű projektnek köszönhetően megújult a  siklósi vár északi szárnya, egységessé vált az épület külső homlokzata, megszépült az északi terasza, valamint konferenciateremmel, vártörténeti kiállítással és egy  kávézóval is gazdagodott.

 

Siklosi_var_uj_fekvo_lead

Fotó: Borbás Mátyás / MTI

 

A Siklósi Vár, mely hazánk fontos történelmi nevezetessége, ez az egyik legépebben megmaradt középkori vár Magyarországon, és egyben az egyik legjelentősebb magyar reneszánsz stílusú építmény. A Siklósi Vár felújítási munkálatainak harmadik legfőbb célja, hogy a meglévő kiállítások mellett a vár épületének teljes alapterületéből a rendelkezésre álló terek kihasználását növelje, mindig megújuló kiállító terekkel tudja fogadni a látogatókat és ráépüljön a korábbi évek felújítással érintett területeire, funkcióira.

 

A Siklósi Vár műemléki helyreállítását és idegenforgalmi hasznosítását a város önkormányzata még 2007-ben kezdte el. A vár felújításának első két üteme, a keleti és déli szárny rekonstrukciója 2011-ben került átadásra. Június 5-én a Siklósi Vár felújításának harmadik ütemét, a Dél-Dunántúli Operatív Program keretében elnyert pályázat lezárását, a vár északi részének átadását ünnepeltük.

 

A harmadik, most záruló ütem 400 millió forint vissza nem térítendő EU-s támogatásnak köszönhetően valósult meg. A beruházás eredményeként egységessé vált a vár külső homlokzata, és jelentősen nőtt a történelmi építmény belső tereinek kihasználtsága is. Felújításra került az északi terasz, kialakításra került egy vártörténeti kiállítás, mely csoportfoglalkozások helyszíne is egyben, megújult a konferenciaterem és egy századfordulós hangulatot idéző, elegáns kávézó került kialakításra. A támogatás keretében a híres siklósi születésű Istókovits Kálmán festőművész képzőművészeti alkotásainak tudományos feldolgozására is sor került.

 

A projekt eredményeivel a Siklósi Vár és térsége egy kibővült, felújított attrakcióval gazdagodik, a fejlesztés hozzájárul a szezonalitás csökkenéséhez, a kiállításhoz kapcsolódó műszaki, technikai megoldások innovatívan, interaktívan mutatják be a kiállítások anyagát. A fejlesztés szezonon kívül is látogatható, ezzel kiváló alternatívát nyújtva az idelátogató turistáknak és a siklósi kistérségnek, attrakcióival és szolgáltatásaival pedig komplex turisztikai élményt nyújt a vendégeknek. Ráadásul a rekonstrukció során végzett restaurátori, művészettörténeti kutatások számos régészeti értékkel is gyarapították az utókort. A legutóbbi munkálatok alatt például egy szenzációs Krisztus-relief került elő, mely szinte teljes épségben megmaradt.

 

A projekt munkálatainak záróakkordjaként tartott ünnepség a Kanizsai Dorottya Fúvószenekar kürtöseinek fanfárjával kezdődött. Dr. Marenics János polgármester köszöntőjét követően Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő, miniszteri biztos köszöntötte az egybegyűlteket, majd Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter mondott ünnepi beszédet. A rendezvényen közreműködött a Dolce Hegedűegyüttes, Kráncsevics Olivér, Bütös Alina, a Tenkes Lovas SE huszárbandériuma, valamint a Siklósi Borbarátnők és Gasztrohölgyek Egyesülete.

 

http://siklos.hu

http://www.siklosivar.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s