PALOMA születésnap

Közzétette:

 

A PALOMA bemutatja: SZÜLETÉSNAP – Péntek, 2015. május 22. 17:00. Egy éves lett a belvárosi „művészudvar”! A belvárosi Kossuth Lajos utcán álló patinás Wagner ház majdnem tíz éve üresen álló félemeleti szintjére tavaly áprilisban költöztek be a helyi művészek, ipaművészek, designerek és képzőművészek, hogy élettel töltsék meg a csodaszép udvart.

 

paloma bemu

 

Kárpáti Zsuzsanna a projekt szervezője, pályázati támogatások nélkül, saját erőből egy önfenntartó modellt álmodott meg és az V. kerületi Önkormányzat segítségét kérte a legyezőlépcső felújításában.

A sikert bizonyítja, hogy a PALOMA rendezvényhelyszín működik és folyamatosan bővül, jelenleg több mint 40 alkotó bekapcsolódásával a meglévő bemutatótermek és kiállítótér mellett a napokban nyílik meg a földszinten az új bázis. Az üzlet tematikus pop-up boltként valamint designer outlet-ként üzemel majd, ahol ismert és feltörekvő hazai kortárs divattervezők régi kollekciónak megmaradt és jóárasított darabjait lehet megtalálni.

 

A pop-up helyiség első vendége a Karcsi papírboltja (www.karcsipapir.hu), akik régi-új termékkel rukkolnak elő a tavasz örömére: Party in a box. Azaz egy doboznyi papírtárgy, amelyből megoldható a terített asztal és a légtér dekorációja, de jut hely a csomagban fotókellékeknek, pohárjelölőnek, fejdísznek és egyéb hasznos apróságoknak. Karcsi papírboltja pop-upot a Toms cipő ideiglenes boltja (www.facebook.com/TOMSHungary) követi egy hónapig június 15 és július 15 között, de a nyár folyamán további izgalmas termékek felbukkanása várható a PALOMA földszintjén, míg az outlet párhuzamosan és folyamatosan üzemel.

 

A születésnapi rendezvényen a PALOMA galériában három grafikus művész mutatja be saját Budapestjét. Budapest 3 in 1 azaz

BudapestAlternative (www.facebook.com/BudapestAlternative) by KoPé,

Szabó-Lencz Péter alias Petyka (www.petyka.com) és

Mészáros Péter alias Mohadesign (www.facebook.com/mohadesign) közös kiállítása.

 

Alternative Budapest by KoPé tervezőgrafikus

Mi az ‘Alternative Budapest’? Képein jellegzetes budapesti helyszínek láthatóak a popkultúra (néha a blockbuster-filmek) emblematikus elemeivel megspékelve. Itt egy Tyrannosauruskel át a Szabadság hídon, ott egy gigantikus Super Mario zúzza a Duna parti házak tetejét. De egyik ismertebb képén a Galaktikus Birodalom építkezik a Parlament fölött. Sokan sokféleképpen próbálták értelmezni e képeket: a pop kultúra hazai térnyerésének szimbólumai, a fantázia varázsának meglibbentése, vagy csak öncélú szórakozás…

 

Szabó-Lencz Péter képzőművész

Petyka, azaz Szabó-Lencz Péter mostanában a város képszerű látványának belső úttalan útjainak felfedezése mellett, az absztrakt sűrítéssel kísérletezik, a képek végtelenre csupaszítása, majd újra rendezés izgatja, és egyre gyakrabban használja a szinesztéziát is. A geometriai formákban azonban ott van a kollázs rendezetlen-rendezettsége is, és erősen épít a véletlenre. A felületen még ezek a képek is városiak: két szín és forma találkozása legalább annyi elemzési lehetőséget kínál, mint a felismerhetetlenségig és megismerhetetlenségig filterezett majd egymásra rétegzett fotómontázs.

 

Mészáros Péter Moha grafikus

Karaktermelő autodidakta képzőművész, gyerekkora óta rajzol, ír, és fotóz. 2010 óta foglalkozik a grafikáival illusztrált művészi ajándéktárgyak készítésével, melyek megtalálhatók Budapest számos design- és ajándék boltjában, valamint az interneten. Ez év tavaszától egy barátjával Könyvtársaság néven kis könyves galériát nyitottak, melynek emeletén látogatható stúdiója kapott helyet.

A figuratív képalkotás érdekli, három éve rajzol bajszos figurákat, melyeket Bajusz Őröknek nevez. Tavaly nyáron kezdte el Budapest eklektikus építészetét feldolgozni grafikáiban. A PALOMA kiállítására a Mohapest sorozat első évének terméséből kerül ki egy válogatás. A jellegzetes, vagy látványosabb épületek, részleteiből összegyúrt meseszerű grafikák, és festmények elkészítéséhez két technikát használ. Előszeretettel fest régi könyvek, és magazinok lapjaira akrillal, és tussal, de kedveli a tus grafikák szekennelés utáni digitális színezését is. Terve, hogy a Mohapest sorozat rajzaiban feldolgozza Budapest valamennyi kerületének legérdekesebb épületeit, emléket állítva ezzel, a város korabeli, izgalmas építő művészetének.

 

A PALOMA születésnapján a Kirakhatod a kirakatba című kirakat-kiállítás ünnepélyes díjátadójára is sor kerül. A rendezvény főbb céljai közt szerepel felhívni a figyelmet az üresen álló kirakatok városkép romboló hatására, a meglévő, szép üzletek, rendezett kirakatainak, épülethomlokzatok, portálok ízlésformáló szerepére. A Kirakat Kiállítás elnevezésű programmal a nem rendeltetésszerűen használt, üresen álló kirakatok élettel, műalkotásokkal való megtöltése lenne a cél, ehhez a művészeti középiskolák és felsőoktatási intézmények hallgatóinak munkáit használják, legyen az szobor, dísztárgy, textilkép, grafika, vagy festmény.

 

A PALOMA születésnap vendége Wohlmuth István, a Belváros-Lipótváros Budapest V. kerület Önkormányzat Kulturális Tanácsnoka.

A PALOMA születésnapján a bemutatótermekben kedvezményekkel és programokkal várják a látogatókat, valamint designer zsákbamacska jár az első 20 vásárláshoz!

 

2015. május 22. 17:00

PALOMA születésnap

PALOMA fashion&art

V. Budapest, Kossuth Lajos utca 14-16. belső udvar

 

www.facebook.com/PalomaBudapest

 

Forrás: Lantai József -EuroAstra

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s