„Tápláló gyökér” – Galánfi András kiállítása

Közzétette:

 

 

galanfi_1

Galánfi András fafaragó „Tápláló gyökér” című kiállítása március 14-től április 19-ig látogatható a Pesti galanfi_3Vigadó Galériájának két termében. A művész a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a népművészet mestere. A kiállítás célja, hogy összefoglalja Galánfi Andrásnak azt az alkotói tevékenységét, ami 1970-től napjainkig tart.

A tárlat alapját nyolc enteriőr képezi, ahol a kiegészítő tárgyakat a feleség, Galánfiné Schmidt Teréz szövő iparművész szövött kárpitjai és szövött ruhái gazdagítják. A tárlatot az alkotó szobrai, faragott bálványai, táblaképei egészítik ki, a művész 30 míves, stílusában a hagyományos népművészettől a modern formatervezésig ívelő széke teszi teljessé.
Külön teremben kapnak helyett a játszótéri és szobai játékok, a teljes berendezésével és táltosaival a mester keze munkáját dicsérő kirgiz sátor.
A vetítőben a Galánfi András által készített, a hagyományos kézműves mesterségeket bemutató dokumentumfilmek közül válogathat a látogató.

Galánfi_Kalotaszegi bölcső és szék„Galánfi András fafaragó népi iparművész tudatosan keresi azt a hagyományt, amelyet ma leginkább magunknak érezhetünk. Az örökké megújulni képes alkotó emberek közé tartozik, akik szuverén tárgyformáló programot oldanak meg és közben megfelelő közösségi háttérrel sokat tesznek a népművészet újjászületéséért. Visszaállítja jogaiba a funkciót anélkül, hogy elhanyagolná a tárgy esztétikai megjelenését. A kezéből kikerülő munkákat nem a túldíszített felület, hanem a szerkezet, anyagszerűség, forma és arányrend jellemzi.
Galánfi András bútoregyüttesei, bútorplasztikái, játékai és játszóterei mellett, pedagógusként is arra törekszik, hogy továbbadja a hagyományt az ifjabb nemzedék körébe. Tárgyai ősiek és modernek egyszerre. A legsikerültebb munkái példát szolgáltatnak népi tárgykultúránk továbbélésére.”

(Bánszki Pál művészettörténész)

A tárlat 2015. március 14-én 14 órakor nyílik meg a Vigadó Galériában (1051 Budapest, Vigadó tér 2.). A kiállítást megnyitja: Kucsera Tamás Gergely. (A tárlat szervezője a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozata.)

Galánfi András

galanfi_2fafaragó, Hajdúszoboszló, 1945. március 25.Hajdúszoboszlón él. Az MMA rendes tagja (2012), Népművészeti Tagozat

Díjak: Pro Renovanda Hungaria (1995), Népművészet Mestere (1997), Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje (2005), Maróthi György-díj (2007)

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

Hozzászólás