Luigi Boccherini

Közzétette:

 

 

272 évvel ezelőtt megszületett Luigi Rodolfo Boccherini zeneszerző, csellista, a vonósötös és a zongoraötös megalkotója.

Luigi Ridolfo Boccherini (Lucca, 1743. február 19. – Madrid, 1805. május 28.) az olasz preklasszicista és klasszicista korszak (1760-1820) zeneszerzője, virtuóz csellistája. Nagyban hozzájárult a vonósnégyes zenei műfajának fejlődéséhez. A két gordonkával játszó vonósötös és a zongoraötös „feltalálójának” számít. Csodálója és követője volt Haydn stílusának. 91 vonósnégyest és 30 szimfóniát írt.

Liugi-Boccherini

Luigi Boccherini

(1743-1805)

Olasz gordonkaművész és zeneszerző, aki élete javát Spanyolországban töltötte. Egy kortársa ezt mondta: „Amikor Isten szólni kíván az emberhez, azt Haydn zenéjével teszi, de ha az ember hangjára kíváncsi, Boccherinit hallgatja.”

A spanyol király szívesen muzsikált Boccherinivel, és néha az osztrák császár is csatlakozott hozzájuk, hogy együtt kamarázzanak. Egy nap a császár megkérdezte Boccherinit, melyikük játszik jobban, ő vagy IV. Károly. Az olasz diplomatikusan így válaszolt:

– IV. Károly úgy játszik, mint egy király, felséged pedig, mint egy császár.

Forrás: Wikipédia, Norman Lebrecht – A komolyzene anekdotakincse 57. oldal) Európa Könyvkiadó Budapest, 2012 ISBN 978 963 07 9362 9

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s