„150 éves a Pesti Vigadó”

Közzétette:

 

 

Jubileumi programsorozattal várják a közönséget

20150108_sajtoreggeli009A Magyar Művészeti Akadémia székházaként működő Pesti Vigadó idén ünnepli megnyitásának 150. évfordulóját, amelyre a köztestület „150 éves a Pesti Vigadó” programsorozatával készül.
– Önök egy olyan épületben vannak, amely abban az értelemben szerencsés, hogy 150. születésnapján élő állapotában lehet jelen – mondta el Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a jubileumi eseménysorozat alkalmából a Vigadóban rendezett sajtótájékoztatón. – Ez egy nagyon szerencsés ugyanakkor furcsa helyzet. Ez az épület ötször semmisült meg, tönkre ment, leégett, lebombázták, szétlőtték, majd álmodern építészeti megoldásokkal modernizálták a hetvenes években. Ez a 150. születésnap amiatt is örömteli nekünk, mert soha ilyen fényében, pompájában nem volt látható a Vigadó. Az akusztikája soha nem volt híres, most azonban kifogástalan. Ez Európa egyetlen olyan kulturális és művészeti helyszíne, ahol hat műfaj produkciói egy napon, akár egy időben is jelen lehetnek, tehát színházi előadás, filmvetítés, koncert, különböző fajta elméleti konferenciák, legalább két-háromféle kiállítás rendezhető egyszerre.
Dr. Molnárné Szunyi Barbara, a Pesti Vigadó Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy a 2015 januárja és márciusa közötti időben duplán jubilál a Feszl Frigyes által tervezett épület: 1865 óta fogadja közönségét emellett március 14-én lesz éppen egy éve a Vigadó ismételt megnyitásának. A kettős évforduló alkalmából kiemelt programsorozattal várnak minden érdeklődő korosztályt.
Juhász Judit a programsorozat ismertetésekor hangsúlyozta, hogy egy olyan élményekben gazdag, új esztendőt indítanak, ahol a közönséggel együtt méltó módon kívánják ünnepelni az évfordulót és megmutatni a Magyar Művészeti Akadémia tagozatainak sokszínűségét nemcsak a felnőtteknek hanem a gyerekeknek is.
A 150 éves a Pesti Vigadó programsorozat eseményeit megtekintheti itt.

Tekintse meg a Pesti Vigadó 2014-es megnyitóünnepségén készített videoriportot, melyben a Magyar Művészeti Akadémia tagjai, Jókai Anna, Finta József, Dávid Katalin, Eredics Gábor és Schrammel Imre fejtik ki gondolataikat a felújított épület átadása kapcsán.

 

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s