Dugi arany

Közzétette:

 

 

tutanhamon harcci_szekere

Tutanhamon fáraó sírkamrájába a temetés idején, I.e. 1322 körül temérdek más kincs mellett két pazarul díszített, aranyozott harci szekeret is elhelyeztek. Efféle, csak parádékon és egyéb jeles események alkalmával használt jármű csakis a legnagyobb méltóságoknak járt. Nem sokkal az után, hogy 1922-ben Howard Carter régész felfedezte a tizenévesen elhunyt uralkodó temetkezési helyét, a kairói Egyiptomi Múzeumban kiállították a két harci szekeret. A bőr alkatrészeket takaró, mívesen megmunkált aranylemezeket azonban nem hagyták a kocsikon: biztos, ami biztos, a raktár mélyére dugták.

Egy nemrég elindult német-egyiptomi kutatási és helyreállítási projekt keretében az azóta elfeledett aranyfóliák is előkerültek rejtekükből. A szakemberek most a bőrt és az alkalmazott ragasztóanyagot vizsgálják – no meg nagyban törik a fejüket, hogy mit ábrázolhatnak lemezek dombormíves jelenetei.

Az egyik lemezen, feltehetően egy tegez fedelén kutya és mitikus szárnyas lény támad egy kőszáli kecskére.

Cristian Eckmann német szakember szerint az ókori Egyiptom művészei nem használták díszítésekben ezt a jelenetet. Akkor hol készülhetett aranylemez? Meglehet, a mai Szíria területén, ahol ez jellemző díszítőelem volt azokban az időkben, ám az is elképzelhető, hogy mégiscsak Egyiptomban, de külhoni művész terve alapján.

A. R. Williams – National Geographic

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s