Százéves az antik terrakotta gyűjtemény 1914-2014

Közzétette:

 

 

Az évszak műtárgya(i) a Szépművészet Múzeumban

terrakotta1

A Szépművéseti Múzeum alapításakor az Antik Gyűjteménybe először az ókor leghíresebb alkotásainak gipszmásolatai kerültek be. 1908-ban az első vásárlás révén eredeti ókori márványszobrokkal egészült ki a gyűjtemény. Hekler Antal (1882-1940), a Nemzeti Múzeum szakértője javaslatára Paul Arndt (1865-1937) müncheni tudós magángyűjteményéből vettek meg 137 darabot.

terrakotta2

Paul Arndt az antik művészetről írott, átfogó tanulmánya máig alapvető műnek számít. A múlt századelő piacon beszerezhető klasszikus antikvitásainak abszolút szakértőjeként közvetítő lehetett a müncheni Antikensammlung, a koppenhágai Ny Carlsberg Glyptothek és az amsterdami Allard Pierson Museum gyűjteményeinek gyarapításában. 1904-től a Münchenben tanuló Heklerrel jó viszonyt ápolt. A Szépművészeti Múzeum szolgálatában szinte önkéntes munkát végzett 1910-ben, azután 1914-ben, amikor Hekler már a Szépművészeti kinevezett osztályvezetője lett.

 

terrakotta3A száz éve érkezett, 650 tételes kollekció az antik lelőhelyek minden műfajú terrakotta tárgyait tartalmazta. Arndt a gyűjtő gondosságágával készítette el az összes tárgy dokumentációját is, ráadásul kötelezettséget vállalt, hogy a később hamisnak tűnő darabokat visszavásárolja.

terrakotta4

A jelenlegi kamara-kiállítást Paul Arndt tiszteletére mutatják be. Az együttes legrégebbi alkotásai az Égeikum bronzkoráig, vagyis a mykénéi kultúra Kr. e. 12-11. századi jellegzetes terrakotta emlékeiig vezetnek vissza, és tartanak a Kr. e. 6. századi boiótiai (Tanagra) vagy ciprusi archaikus terrakottákig. A legtöbb tárgy a hellénisztikus kultúra terméke, köztük kis-ázsiai mitológiai figurákkal. A Kr. e. 3. században Kis-Ázsiába betörő keltákat barbároknak ábrázolják. Mint Európa többi múzeumában, itt is megtalálhatók a terrakották készítéséhez használt negatív formák és az épület- vagy sírdíszítő elemek, továbbá a római kori Egyiptom jellegzetes produkciói (például Bés isten alakja), a római császárság termékenység-istene, Priapos. A 20. század eleje szívesen fordult a „klasszikusokon túli” művészetekhez, és nem húztak éles határvonalat a „nagyművészet” és az iparművészet között.

terrakotta5

Az évszak műtárgya című kiadvány katalógusát Bencze Ágnes készítette a Bencsik Kft. támogatásával, Bági Marianna kurátor közreműködésével. A kiállítás 2014. szeptember 16-tól december 7-i látható a Barokk Csarnok vitrinjében.

 

Dobi Ildikó -EuroAstra

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s