Szent Mihály napján gyapjú hétvége a Skanzenben

Közzétette:

 

 

gyapju.preview

Szeptember 27-én és 28-án „Gyapjú hétvégével”, igazán különleges programmal kapcsolódik a Skanzen a Szent Mihály napi Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! programsorozathoz.

 

Ez alkalommal a gyapjú hagyományos és modern feldolgozási módszereit, lehetőségeit mutatják be. Így lesznek nemezelő, szűrkészítő, szűrhímző mesterek garmadával, gyapjúlaboratórium, meseerdő és egy rendhagyó új kezdeményezés az architecture uncomfortable workshop.

 

Az őszi pásztorünnep alkalmával tematikus útvonal mentén ismerhetik meg a látogatók mind a Skanzent, mind a gyapjú útját a báránytól a pulóverig. A hétvége egyik különlegessége a Gyapjúlaboratórium, ahol ki-ki maga vizsgálhatja meg igazi laboratóriumi körülmények között, mikroszkóp alá téve a különböző birkafajták gyapjainak szerkezetét, hasonlíthatja össze számos textília alapanyagát, valamint a gyapjú sokoldalú tulajdonságait: rugalmasság, melegtartó képesség, vízmegtartó képesség.

 

A Gyapjú hétvégén élő mesterség-bemutatók sokasága várja az érdeklődőket, ahol az egész munkafolyamat megismerhető. Kiderül mi is az a farkasolás, kártolás, hogyan kell fonni gyalogorsón, rokkán, vagy éppen miként lehet a gyapjút szőni, kötni. A gyapjúmosás sem marad el a falusi mosodában, a textil műhelyben pedig a megtisztított anyagot festik be a szivárvány minden színére természetes alapanyagokkal. Nemezkészítő mesterekkel készíthetnek az érdeklődők nemezmamuszt, nemezmellényt, s a nemezelés egy-egy játékos változata is várja az apróbbakat, ahol nemez kulcstartót, nemezállatokat formálhatnak. A mesterek sorában található szűrkészítő, aki a bihari cifraszűr rejtelmeit vezet be, valamint gyapjúszőnyeg-készítő, nemezruha készítő.

 

A hétvége programját tovább színesíti egy fiatalokból álló csapat, akik architecture uncomfortable workshopjuk keretében rendhagyó szárnyéket készítenek és közös kreatív munkára hívnak mindenkit, valamint a meseerdő, melynek misztikusságáról Pistyur Imre varázslatos szobrai gondoskodnak, így a meseerdőbeli kirándulás során könnyen össze lehet találkozni a „Griffel”, „Gyalogsassal”, „Esőlesővel”, „Vadásszal”, „Legendacieplővel”.

 

2014. szeptember 27-28.

„Gyapjú hétvége”

Skanzen

 

www.skanzen.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s