Nigéria uralkodói – George Osodi fotói

Közzétette:

 

 

niger.previewKülönleges vendégkiállítás nyílik 2014. szeptember 19-én a Néprajzi Múzeumban Nigéria uralkodói – George Osodi fotói címmel. Ősi szokások, építészet, fantasztikus pompa: a Nigéria uralkodói című kiállítás a különböző törzsek legbelsőbb köreibe vezet be minket királyuk személyén keresztül. Dr. Kemecsi Lajos, a néprajzi Múzeum főigazgatója köszöntője után a tárlatot Őfelsége Benjamin Ikechukwu, Keagborekuzi I., Agbor Uralkodója nyitja meg.

 

George Osodi nigériai fotós, Lagoszban él. Közgazdászként végzett a lagoszi egyetemen, autodidaktaként tanult fotózni. A lagoszi Comet magazin fotóriportere lett, majd 1999-től az Associated Press hírügynökség tudósítója. Számos helyi és nemzetközi megbízása van, dolgozott többek között a New York Times, a Time magazin, a Guardian, a Telegraph, a London Times, a USA Today, az International Herald Tribune, a CBB és a Der Spiegel lapoknak. Több nemzetközi díjat nyert fotóival, munkáit világszerte rengeteg egyéni és csoportos kiállításon lehetett megtekinteni. A Nigéria Uralkodói az első művészi projektje, amely még folyamatban van. A kiállítás az elmúlt két év munkájából mutat be egy válogatást. A művész szeptember 18-20-ig Budapesten tartózkodik.

 

„Egy nép, amely nem ismeri a saját történelmét, eredetét és kultúráját olyan, mint egy gyökértelen fa” – mondta Marcus Garvey, a pánafrikai mozgalom egyik alapítója az 1900-as évek elején. A kultúra dokumentálása és megőrzése kulcsfontosságú a múlt megértéséhez és az identitástudat kialakulásához. Vitathatatlan tény azonban, hogy Nigériában nincs elegendő kulturális archívum. Afrika egyik legnagyobb és legfontosabb országa eközben őrzi sokszínű ősi és modern hagyományait, megannyi apró királyság található a területén. Már az európai gyarmatosítás előtt számtalan kis monarchia népesítette be a régiót, egy-egy király vezetésével. Ők intézték a falubeliek ügyeit, teljesítették népük kívánságait, és elejét vették a zsarnokságnak. A betolakodó brit gyarmatosítók szintén kineveztek új királyokat és létrehoztak új királyságokat. Annak ellenére, hogy nincsen alkotmányos szerepük (a monarchiát mint államformát 1963-ban eltörölték, és ezzel Nigéria nemzetközösségi köztársasággá vált), a királyságok továbbra is fontos szerepet töltenek be az ország politikai életében. A királyok igen nagy tiszteletben állnak törzsükben, és szerves részei az ország történelmének – annak ellenére, hogy nagyon kevés információ áll róluk rendelkezésre. Nincsenek hivatalos adatok a jelenleg uralkodó királyok számáról, valószínűleg annyi király van, ahány törzs. Sajnos a fiatalabb generációk tagjai már nem mindig tudnak kötődni hozzájuk és azonosulni velük – mindamellett a letűnt idők emléke tovább él: a királyok őrzik az ősi hagyományokat, bölcsességük és hatalmuk megbecsült. Ősi szokások, építészet, fantasztikus pompa: a Nigéria uralkodói című kiállítás a különböző törzsek legbelsőbb köreibe vezet be minket királyuk személyén keresztül. A királyok pompás, teljes díszben készült hivatalos portréját az uralkodó rövid életrajza kíséri, valamint ismertető az adott törzs szokásairól és történetéről. A Nigéria uralkodói című kiállítás egyedülálló bepillantást nyújt e különleges személyiségek életmódjába, akik őrzik a múlt értékeit, miközben egy új évezredbe lépnek. Az ösztönzött, hogy ezt a változatos országot beutazva és a portrékon túltekintve felfedezzem e személyek környezetét, mivel ők vigyázzák kulturális örökségünket és a békét. Építészetük, öltözködési stílusuk és személyiségük bemutatása által tisztelegjek előttük, miközben a látogatók elé tárjam országom gazdag kultúráját is. Úgy gondolom, főként a mai világ széthúzással és bizonytalansággal teli válsága idején, hogy az emberek a köztük lévő különbségeket értéknek tekintik, nem pedig kivetnivalónak vagy elválasztó erőnek.

(George Osodi nigériai fotográfus művészi hitvallása)

 

Kurátorok: Zsazsi Chaillet és Ziggi Golding

A kiállítás támogatói: Emberi Erőforrások Minisztériuma, Néprajzi Múzeum, MOL Group,

Mizerák István Alapítvány, Hungarian  Trade and Cultural Center, Fotóhónap 2014,

Magyar Afrika Társaság

 

2014. szeptember 19. 17.00 óra

Nigéria uralkodói – George Osodi fotói

Néprajzi Múzeum

Budapest, Kossuth Lajos tér 12.

 

http://neprajz.hu/

 

Lantai József – EuroAstra

 

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s