Székely életek – Palló Imre

Közzétette:

 

 

Sokan voltak azok a székelyek, akik vérrel vagy tollal beírták nevüket működésükkel az emberek emlékezetébe. Nehéz kiválogatni, hogy kik is azok, akik leginkább említésre méltó szerepet töltöttek be. A következőkben bemutatandók közé azokat a már nem élő székelyeket válogattuk ki, akik nemcsak kiemelkedők voltak, hanem kezdeményező vagy magas szintű munkálkodásukkal igen értékeseknek látszanak. Éppúgy, mint ahogy a helytörténeti, köztörténeti adatok sem merítik ki a megismerhető anyag teljességét, az életrajzi adat is csak szemelvényes. Több vastag kötet sorozatára volna szükség ahhoz, hogy minden ide vonatkozó ismeret leglényegesebb része bemutatható legyen.

Palló Imre

1891-ben született Mátisfalván, udvarhelyszéki földműves családból. Iskoláit Székelyudvarhelyt és Kolozsvárott végezte. Palló Imre1910-ben Budapestre került a Statisztikai Hivatalhoz, majd 1911-től kezdve a Zeneakadémián tanult. 1917-ben  lett a Magyar Operaház tagja, mint baritonista. Első szerepe ekkor Mascagni “Parasztbecsület”-ének Alfioja lett. 1925-ben Mascagni társulatával két évig járta Nyugat-Európát, Amerikát, Egyiptomot. Ezt követően jogi diplomát szerzett Budapesten. 1934-től a budapesti Operaház örökös tagja volt. 1935-ben a római operaházban vendégszerepelt. Kapcsolatban állt Bartók Bélával és Kodály Zoltánnal, Kodály a “magyar népdalok mesterdalnoká”-nak nevezte. A “Háry János” és a “Székelyfonó” című Kodály daljátékokat Palló Imre szereplésével játszották először.
1957-1959 között az Operaház igazgatója volt. 1967-ben, nyugalomba vonulásakor, Kacsóh Pongrác “János Vitéz”-ében, mint Bagó énekelte búcsúszerepét. A “János Vitéz” címszerepét filmen is eljátszotta. Hat Verdi-, négy Wagner-, három Puccini- operában volt főszereplő, és szerepelt Muszorgszkij, Csajkovszkij, Erkel, Rossini, Bizet, Gounod, Donizetti, Britten, Richard Strauss operáiban is.

Írta: Balás Gábor – A Székelyek nyomában (346-347. oldal) Panoráma, 1984 ISBN 963 243 253 3

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s