A boldogság titka

Közzétette:

 

Vajon mi az igazi boldogság titka? Mit kell tennünk azért, hogy minden napunk mosolyogva és jókedvűen induljon?

A boldogtalanság

A boldogság felé vezető út számos apró kőből áll, melyeket csak lépésenként és apránként küzdhetünk le. Az első és legfontosabb lépés az, hogy tisztázzuk mi is a boldogtalanság. A boldogtalanság oka nem más, mint a fejünkben élő megkövesedett, ám alaptalan elképzelések tömkelege, melyeket általános elfogadottságuk miatt nem merünk megkérdőjelezni. Ezek a téveszmék teremtik meg bennünk a bizonytalanságot, a félelmet és a feszültséget, sőt ezek az apróságok mindig arra irányítják a figyelmünket, amink nincs vagy ami hamis érték. Az igazi boldogság tehát nem egyenlő minden vágyunk teljesülésével, hisz valójában ezek a vágyak tesznek minket feszülté, mert görcsösen el akarjuk érni őket.

 

Szabadulj meg a félelmeidtől!


A boldogság legegyszerűbben megfogalmazva a belső harmónia és a lelki béke elérése, mely során megszabadulunk vágyainktól, elengedjük félelmeinket és elfogadjuk önmagunkat és a világot olyannak, amilyen. Fontos, hogy minden pillanatot a maga varázsában és szépségében éljünk meg, el tudjuk engedni a múltat és a jövőt. A boldogság útjába leggyakrabban a félelem áll, hisz legtöbbször a múlton rágódunk vagy a jövő miatti aggódunk. A félelem kivetítése pedig vonzza a többi negatív érzelmet, mint például a dühöt, a sértettséget, féltékenységet és a lehangoltságot, pedig ezek mind magából a félelemből fakadnak, abból táplálkoznak.

Bocsáss meg!

boldogság_öröm
A félelmektől való megszabadulás még csak az első lépés, ezután a megbocsátás következik. A megbocsátást nem a zokszó nélküli tűréssel kell azonosítani, sokkal inkább egyfajta jóhiszeműség, bizalom a másik nem ártó szándékában. Aki nem tud megbocsátani, negatív érzéseinek rabja lesz, hisz mindig kísérteni fogja a harag, a bosszúvágy. A megbocsátás egyfajta választás, mely során a a gyűlöletet és a haragot megfosztjuk értékétől, erejétől.

 

Ne ragaszkodj!

A harmadik lépés a túlzott ragaszkodás kiiktatása. A ragaszkodás, a vágy nem más, mint egy erőteljes érzelmi kötődés olyan dolgokhoz, melyek valójában nem is szükségesek a teljes és értékes élethez, egyfajta hiedelem, miszerint bizonyos tárgyak vagy személyek nélkül nem is lehetünk boldogok. Ha pedig a vágyott dolgot nem sikerült megszereznünk, boldogtalanságot, csalódottságot érzünk. Persze, ha birtokunkba is került az áhított dolog, mindig bennünk marad a félelem az elvesztését illetően.

Élj a pillanatnak!


A negyedik lépés, hogy megtanuljunk a jelenben, a pillanatnak élni. A dolgok egészben és tisztán való látásához szükséges, hogy koncentráljunk, az adott pillanatnak éljünk, teljes valójában kiélvezzük azt.

 

Írta: Nyárondi Szandra  (femcafe.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s