Mátyás lakodalma

Közzétette:

Persze a legényéletnek is vége szakad egyszer. A királyi kujtorgás helyébe a dinasztia-alapítás gondja lép. Királyi kötelesség ez. Egy király nem lehet agglegény, de még özvegy sem.

Hollós Mátyásnak is asszony után kellett néznie. Rangjához illő asszony után.

Mentek a követek Itáliába a menyasszonyért, Beatrixért. Nagy pompával hozták Magyarországra. Ki volt már tűzve az esküvő napja is, helye is. Székesfehérvárott, az királyi székvárosban.

Mátyás udvari krónikása, Bonfini szerint a király oly izgatott lett, hogy nem volt képes bevárni Beatrixot Fehérvárott, elébe ment a csóri határig. Bonfini mester valószínűleg rosszul emlékezett a dologra, mert Mátyás bizony elébe ment Beatrixnek Palota váráig.

Itt találkoztak először, sőt a lakodalom is Palotán zajlott a királyi pár óhaja szerint. Jól emlékeznek erre a palotaiak, hiszen ők is készültek a lakodalomra. Vitték a király elé ajándékaikat.

Az egyik szegény mészégető felesége utolsó tyúkját vágta le, s levest főzött belőle a lakodalomra. Mikor a levessel a király elé járult, az nagyon meghatódott. Meg is parancsolta, hogy annyi aranyat adjanak a szegény asszonynak, ahány pici, aranyló zsírkarika ragyog a levese tetején.

A lakodalomra a palotai varga is készített egy szép pár csizmát a királynak. Amikor Mátyás király lábai elé tette a remekbe szabott, szattyánbőr csizmát, annak mindjárt kedve szottyant fölhúzni az ajándék lábbelit.

Igen ám, de a csizma ki volt tömve szalmával.

– Hát ezt a sok szalmát minek raktad bele?

– Hogy meg ne törjön a szára, felséges királyom.

– Na, szedd csak ki belőle!

A király azután fölpróbálta a csizmát, s le sem húzta a lakodalom végéig. Akkor pedig szolgáinak megparancsolta, hogy levetett régi csizmáját tömjék tele arannyal, s adják oda a palotai vargának. Na, ezen is álmélkodtak a vendégek.

Forrás: Varpalotai.hu – Várpalota képekben

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s