Arcangelo Corelli emlékére

Közzétette:

E napon született Arcangelo Corelli zeneszerző (1653)

Arcangelo Corelli korának egyik legnagyobb hegedűse és a barokk szonáta és concerto kiemelkedő mestere.
Faenzában kezdte meg zenei tanulmányait, és tizenhárom éves volt, amikor Bolognába került, ahol négyévi tanulás után a Filharmonikus Akadémia tagja lett 1670-ben.
Élete nagy részét Rómában töltötte Krisztina királynő udvarában, ahol Ottoboni bíboros szolgálatában állott, mint hegedűművész és zeneszerző.
Corelli már életében európai hírnévre tett szert, „… előadóként és teremtő zseniként játszik a hegedűn felfedezi, hogy a hegedű éneklésre termett, és megtanítja olyan melódiákat dalolni, amelyekben 300 év múltán is az eszményi olasz dallamot tiszteljük.” Műveit Itálián kívül Londonban, Amszterdamban, Antwerpenben, Párizsban is kiadták.

Életművének legfontosabb műfaja a szonáta, szerkezetét ő csiszolta véglegessé. Öt sorozatban adta ki szonátáit, melyek 1-5-ig kaptak opusszámot, és minden sorozat 12-12 darabot tartalmaz. Triószonátákat tartalmaz az első négy opus (két magas dallamjátszó hangszer és continuo szerepel) az ötödik opus pedig hegedűszonátákból áll. Négy vagy öt tételesek, amik mindig lassú tétellel kezdődnek és gyorssal zárulnak. Jellemző, hogy a leírt kotta csak vázlatnak tekintendő, az előadónak stílusismeretének felhasználásával saját fantáziája alapján rögtönözve kellett előadni a műveket. „Egyedülálló lassú tételeinek minden hangjegye zseniálisan mértéktartó, a textúra nemesen áttetsző. Az arányok és hangsúlyok ösztönösen tökéletesek. Gyors tételei, táncai szinte zsigeri impulzusokként hatnak, és hatásuk különösen átütő, ha előadójuk a kor játékstílusát értő zenész.
Noha templomi és kamaraszonátái is óriási hatásúak voltak, 12 concerto grossója az, aminek fenséges arányai mind Vivaldi (Op. 3) mind Handel (Op. 6) mind Bach (egyes brandenburgi versenyek) művészetében mély nyomokat hagytak.” A concerto grossók a 6. opusszám alatt kiadott sorozatban találhatók.

Nagy Enikő

Budapesti Fesztiválzenekar.hu/vendégművészek
Inczédy.hu

Válogatás a Zenei Gyűjtemény anyagából – szonáták
Válogatás a Zenei Gyűjtemény anyagából – könyvek
Válogatás a Zenei Gyűjtemény anyagából – concerto grosso
Válogatás a Zenei Gyűjtemény anyagából – concerto grosso

Fusignano 1653. február 17. – Róma 1713. január. 8.

Forrás: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s