Reich Károly grafikus

Közzétette:

 

 

E napon halt meg Reich Károly grafikus (1989)

Reich Károly (Balatonszemes, 1922. augusztus 8. – Budapest, 1988. január 7.) Kossuth-díjas magyar grafikusművész.

Élete, munkássága

Édesapja Reich Károly uradalmi bognár, édesanyja Jelinek Rozália. Főiskolai tanulmányokat Budapesten folytatott az Iparművészeti-, majd a Képzőművészeti Főiskolán. Kiváló mesterei voltak, Haranghy Jenő, Hincz Gyula, Konecsni György. Grafikusi pályafutását plakáttervezőként kezdte, majd illusztrátorként folytatta.

Művei megtalálhatók a Déri Múzeumban, Debrecenben, a Magyar Nemzeti Galériában és a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Gyermekek számára készített pannói a gyermekek számára fenntartott intézményeket díszítik. (Gyermekváros, Fót; óvoda, Zalaegerszeg; óvoda, Rákospalota; Gyermekklinika, II. sz., Budapest; Gyermekkórház, Miskolc.)

Reich Károly szülőföldjén, a Balatonnál tanulta megismerni a természetet, ami alkotásainak ihletője lett. Ihletője volt még a görög mitológia, annak derűje és klasszikus nyugalma. Különösen könyvillusztrációi emlékezetesek; rengeteg gyermekkönyvet is illusztrált, sokat dolgozott a Móra Ferenc Kiadónak. Mintegy 500 könyvet illusztrált nagy átélő képességgel és tiszta vonalrajzzal.

A szakirodalomban leggyakrabban emlegetett illusztrált kötetei közt szerepel pl. Énekek éneke[1]; Homéroszi hábororú[2]; Petőfi Sándor[3], Pastorale.[4] Az is egy külön „műfaj”, amikor a nagy illusztrátor grafikáit mintegy illusztrálják költőink versei, pl. Hajsza : Reich Károly rajzai : Juhász Ferenc, Kormos István és Nagy László verseivel c. kötet[5]. Az 1980-as években bronzkisplasztikákat is készített.

Reich Galéria

A Reich Galériát 2002 novemberében nyitottuk meg, elsősorban azzal a céllal, hogy Reich Károly grafikusművész műveit bemutassuk a grafika iránt érdeklődők és gyűjtők számára. Kollekciónkban egyedi rajzok, eredeti illusztrációk, poszterek, rézkarcok, litográfiák, szitanyomatok találhatók, emellett Reich Károly illusztrálta könyveket árusítunk.
Galériánkban láthatók Heinzelmann Emma és Kass János grafikusművészek munkái is. Ők mindketten baráti, kollegiális viszonyban voltak az 1988-ban elhunyt Reich Károllyal, és szintén elsősorban könyvillusztrációik révén váltak ismert és népszerű művészekké. A fiatalabb generációhoz tartozó művészek munkáit is bemutatjuk és árusítjuk.

 

Avar Éva,

Czeglédi Gábor,

Dobesch Máté,

Kesselyák Rita,

Molnár Gabriella,

Olexa József,

Rékassy Eszter,

Solymosi Péter,

Takáts Márton,

Varga Zsófi,

Vetlényi Zsolt

művei megvásárolhatók hétköznap 10-18, szombaton 10-13 óráig nyitva tartó galériánkban.


 

Forrás: Reich Galéria

 

4 comments

    1. A weboldalak, portálok egy-egy cikkében illusztrációként többnyire a szóban forgó képzőművész néhány alkotása szokott helyet kapni csupán. Mintegy ízelítőül. Egy alkotói életpálya teljes megismeréséhez – ahogyan azt írta is – valóban a galériák látogatása célravezető. Természetesen az érdeklődők az interneten böngészve nagyobb kép- vagy szobor-anyaggal is találkozhatnak.
      Hozzászólását köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s