Vannak-e a TaiJinak különféle iskolái?

Közzétette:

aranyhegy_borito

Elődeink kifejlesztették annak művészetét, hogyan lehet megőrizni az ember egészségét, kivédeni a betegségeket, lelassítani az öregedés folyamatát, sokáig élni, és megvédeni magunkat a támadásokkal szemben. Mindez hasznára van az emberiségnek és a társadalomnak. Elősegíti az emberi jellem fejlődését. A TaiJi Taóval átitatott (azaz a filozófiát életformaként megélő) követője hozzájárul az ország helyes kormányzásához és az általános béke fenntartásához.
A TaiJi nem a nagyképűsködést vagy antagonisztikus célokat szolgáló harcművészet. Követőjének meg kell értenie alapelveit és filozófiáját. Senki sem térhet el ezektől az elvektől és ettől a filozófiától. A mozdulatokat lehet fejleszteni és módosítani, de az alapelvek örökérvényűek. A forma külső megjelenése emberről emberre változhat, de az alapelvek állandóak és változatlanok. Ezért nem beszélhetünk különböző iskolákról. Egy nagy családnak kell tekintenünk magunkat. A művészet érdekei előbbre valóak a személyes érdekeknél. Legyünk nyitottak; az alapító és elődeink nyomdokaiba lépve terjesszük a TaiJi filozófiáját az egész világon az emberiség egészségi állapotának javítása érdekében.

Hogyan eddzünk, hogy a gyakorlatokat helyesen tudjuk végezni?

HuangSheng-shyanSzéles árok húzódik a helyes és a helytelen gyakorlás között. Emlékezzünk a régi mester, Wang Tsung Yueh szavaira: testünknek függőlegesnek és természetesen kiegyensúlyozottnak kell lennie, mozdulatainknak lazának és kereknek, és valamennyi testrészünkre egyszerre kell figyelnünk. Egy mozdulatsor gyakorlása közben legyünk gondosak, tudatosak, éberek és figyelmesek, és mindig tudjuk, hová vezet a mozdulatunk. Ha nem így teszünk, a forma lényege elvész, és becsapjuk az embereket. Ha helyesen akarunk gyakorolni, nem csak a gyakorlás megfelelő módját kell szem előtt tartanunk, hanem a TaiJi alapelveit is. Nem elég a jó tanítómester; a tanulónak magának is állandóan kutatnia kell a művészet lényegét és részleteit. A TaiJit csak apránként lehet elsajátítani, minden lépést szilárd alapokra kell építeni.
Fontos a személyes hozzáállás is. A tanulónak elszántnak, magabiztosnak, kitartónak és motiváltnak kell lennie. Ha helyesen akar gyakorolni, akkor jó, ha biztos megélhetéssel és rendezett körülményekkel rendelkezik, és emellett céltudatosan, állandóan tanul és gyakorol, az alapelveket világosan és mélyen megérti – szemben azokkal, akik gyorsan akarnak mindent elsajátítani, rendszertelenül tanulnak és gyakorolnak, és csak a formák külsőségeivel foglalkoznak. Ők azt remélik, hogy majd később kijavítják, amit hamarjában megtanultak, és nem veszik észre, hogy így rosszabb helyzetbe kerülnek, mint egy teljesen kezdő. Mások felületesen kezelik a TaiJi alapelveit, és a művészetet egyszerű gyakorlattá vagy tánccá fokozzák le. Az ilyen gyakorlásnak formája van, de tartalma nincs. Az ember teste olyan, mint egy tökéletes berendezés: egy kis alkatrész hibája az egész gép működését befolyásolja. A TaiJi alapítója ezt mondta: „Nem a művészet készségének elsajátítása a fontos, hanem a Tao elérése; nem tanítványom az, aki nem tanulja meg a Taomat.” Ezért a tisztesség, egyenes és erkölcsös viselkedés szintén nagyon fontos.

(részlet)

Forrás: Arany Hegy Alapítvány

Illusztráció: Arany Hegy magazin borító, Huang Sheng-shyan – TaiJiquan mester

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s