CSODÁK – FILMEKEN, FOTÓKON

Közzétette:

XIV. Faludi Amatőr film-szemle és Fotópályázat

A Faludi Ferenc Akadémia meghirdette a XIV. tematikus nemzetközi amatőr film-szemléjét és a hozzá kapcsolódó fotópályázatát. A nevezések témája idén a fotópályázaton és a filmszemlén is a „Csoda” – a „Bizalom” (2008) és a „Kegyelem” (2007) után. A beküldött fotók közül az előszűri döntése alapján a legjobbakat az Uránia Nemzeti Filmszínházban állítják ki. A filmszemlére az alkotók, vagy alkotóközösségek kisjáték-, kísérleti, és dokumentumfilm kategóriákban nevezhetnek korhatár megkötése nélkül legfeljebb két pályaművel.

Salvador Sabater illusztrációja

A nyilvános vetítés után a zsűri mindhárom kategóriában három helyezést oszt ki. Nevezési díj nincs és ország határok sem gördítenek akadályt az alkotók elé. A szemlére 2007-ben 55 filmnevezés érkezett, de ez a szám 2008-ra 119-re nőtt, az az megduplázódott. Tavaly az összesen 17 országból érkező alkotások közül 38 első film volt, s az összes nevező közül 29 pályamunka érkezett határon túlról – Izraeltől Ukrajnán át egészen Olaszországig. (október 1. állapot: Az első 22 filmes nevezés már megérkezett többek között: Ausztrália, Izrael, Hollandia, Costa Rica, Argentína, Irán, Finnország, Spanyolország, Angliából érkeztek filmek a hazai nevezőkön kívül.)

A tavalyi – első ízben, hagyományteremtő szándékkal meghirdetett – fotópályázat szemléjét is folytatják a szervezők annak népszerűségére való tekintettel. Az intézet idén is szakmailag igényes, kimunkált alkotásokat vár, amelyek alkalmasak arra, hogy a kép nyelvén fórumot teremtsenek különböző nézőpontok és vélemények dialógusához.

A gyermekeknek a varázslat a csoda, a kamaszoknak maga a létezés, a felnőtteknek a váratlan árleszállítás az élelmiszerboltban, az öregeknek az újabb nap, az angyaloknak Isten, Istennek minden. A csodával többnyire csak a természet normális működése áll helyre: a látását visszanyerő vak a legtermészetesebb állapotba kerül, a szerelmes végre elfogadja önnön létezését, amelyben a legtöbbünk már alig hisz, a lebegő hindu bölcsben csak valamivel tisztább formában mutatkozik meg a szellem amúgy is meglévő hatalma az anyag felett. Bármennyit is küzdjünk ellene, a csoda elkerülhetetlen. Megadom magam – boldog vagyok. Csoda?

A FILMES ZSÛRI TAGJAI
Fliegauf Benedek rendező
Gózon Francisco operatőr
Gyarmathy Lívia rendező
Lázár Kovács Ákos esztéta
Stuhr, Jerzy a zsűri elnöke

Stuhr professzor gazdag életművel bír, rendszeresen rendez filmet és színházat, de olykor szerepel is saját munkáiban, hazánkban is több filmben láthatta már a közönség. Sokoldalú, nemzetközileg is elismert színész és rendező. 1998. óta az Európai Filmakadémia tagja, több nemzetközi díj birtokosa, 2008. végén köszönt le a Krakkói Színművészeti Egyetem rektori székéből.

A FOTÓS ZSŰRI
Dér András
Haris László
Móser Zoltán
Stalter György

A FILMSZEMLE IDEJE, HELYE
2009. november 19-21., Uránia Nemzeti Filmszínház

DÍJKIOSZTÓ, DÍJAZOTT FILMEK VETÍTÉSE
2009. november 21. 19 óra

A FOTÓKIÁLLÍTÁS
2009. november 20. – december 6., Uránia Nemzeti Filmszínház

POSTACÍM
JTMR Faludi Ferenc Akadémia Pf.: 462. Budapest 1447
(A borítékra rá kell írni: „CSODA XIV. Faludi Nemzetközi Amatőr film-szemle és Fotópályázat”

NEVEZÉSI HATÁRIDŐ
2009. október 19.

2009.10.04.

Tibenszky Móni Lisa (1973, Budapest)
E-mail: monilisa@shortcut.hu

Forrás: PR Herald (SC)
Az Akadémia honlapja
Shortcut Communications the obvious solution

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s