Keresztes hadjáratok. Kronológia, 1095-1291

Közzétette:

Keresztes hadjáratok. Kronológia, 1095-1291

1095. november 18-27. II. Orbán pápa (1088-1099) keresztes hadjáratot hirdet a clermont-i zsinaton. Cél: visszafoglalni Palesztinát, amelyet 1076-ban a szeldzsuk törökök elfoglaltak. (Az arabok – a térség korábbi urai – a szent helyeket tiszteletben tartották, míg a szeldzsuk törökök az emlékhelyeket meggyalázták, a zarándokokat bántalmazták.)
1096-1099. Az I. keresztes hadjárat, melyet az itáliai kereskedővárosok és a római egyház támogat. A vezérek – Bouillon Gottfried és testvére, Balduin lotharingiai, illetve I. (Tarantói) Boemund és unokaöccse, Tankréd itáliai normann hercegek – nyugat-európai mintára feudális államokat alapítanak (Antiochia, Edessza, Tripolisz), élükön hűbérurukkal, a jeruzsálemi királlyal. A 12. század folyamán a hódítások védelmére megalakulnak az egyház lovagi szervezetei, a lovagrendek: a templomosok, a johanniták és a Német Lovagrend.
1096. Bouillon Gottfried vezetésével keresztes had érkezik Magyarország határára (szeptember 20.), a Lajta folyóhoz. A herceg és Könyves Kálmán magyar király (1095-1116) között tárgyalások kezdődnek a keresztesek magyarországi áthaladásának feltételeiről. A had október-november folyamán Kálmán király engedélyével és személyes kíséretével békésen átvonul Magyarországon.

Forrás: História – történelmi folyóirat (Oprán Emese)


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s