Leonard Bernstein, amerikai zeneszerző és karmester

Közzétette:

1918 Augusztus 25. (91 éve történt)
Megszületett Leonard Bernstein, amerikai zeneszerző és karmester
(West Side Story).

Bernstein zeneszerzői stílusára a jazzszerű szinkópabőség és harmóniavilág jellemző. Dallamaiban felhasználta a cowboy – dalok, mexikói táncok és a néger zene elemeit. Legismertebb műve – a hazai színpadokon is nagy sikert aratott – “West Side Story” című musical. Számos zongoradarabot, kamarazenei művet, szimfóniát, balettzenét, színpadi- és filmkísérőzenét komponált. 1958-70 között a New York – i Filharmonikusok vezetőkarmestere volt. Televíziós zenei ismeretterjesztő – népszerűsítő sorozata az egész világot bejárta.

Leonard Bernstein

A New York-i Filharmonikusok karmesterének neve egybecseng a jellegzetesen amerikai hangvételű művek komponálásával, és elválaszthatatlan az 1957-ben szerzett West Side Story című musical máig tomboló sikerével.

A szerző pedig már tizennégy éve csak lexikonokban és hangfelvételeken élő legenda, hiszen 1990. október 14-én távozott az élők sorából. Ebből az alkalomból emlékezünk rá.

Bernstein a West Side Story című musical mellett több zongoradarabot, kamarazenei művet, szimfóniát, balettzenét, színpadi- és filmkísérőzenét is komponált. 1958-70 között pedig a New York -i Filharmonikusok vezetőkarmestere volt. Karmesterként elsősorban Mahler és Copland műveinek tolmácsolását helyezte előtérbe. Örök szerelmét, a zenét nemcsak koncerteken, de Young People’s Concerts című televíziós zenei ismeretterjesztő műsorában is népszerűsítette, mely sorozata a világ számos országában látható volt.

Harmóniában gazdag zeneszerzői stílusát elsősorban a jazzszerű szinkópabőség határozta meg, de dallamaiban gyakran fel lehetett ismerni cowboy-elemeket, és a mexikói táncokat is kedvelte. Önmagáról egyszer így vallott: “Én vagyok az a zeneszerző, aki komoly zenét szerez és közben megpróbál songokat írni.”

A legendás művész a Massachusetts államban lévő Lawrence-ben született, 1918. augusztus 25-én. Szülei Oroszországból, Rovno mellől egy ukrán faluból vándoroltak ki Amerikába, ő maga pedig Bostonban nőtt fel.

Még alig volt tíz esztendős, amikor határtalan lelkesedéssel kezdett zongorázni, miben tanárai elismerően biztatták. Zenei útja a híres bostoni Latin Schoolba vezetett, majd a massachusettsi Cambridge Harvard Egyetemen tanult, és felváltva folytatott zenei, filozófiai és filológiai tanulmányokat, szabadidejében pedig zenekritikákat írt az Advocate című egyetemi lapba. Diplomáját – egy szép kitüntetés kíséretében – 1939-ben szerezte meg.

1945 és 1948 között a New York-i Városi Zenekar, 1958 és 1969 között a New York-i Filharmonikusok vezető karmestere lett. Épphogy betöltötte huszonötödik életévét, máris a Carnegie Hall dobogóján találta magát, ahol a New York-i Filharmonikusokat vezette. Az ilyen esemény mellett persze a sajtó sem ment el szó nélkül, így már mindjárt másnap a New York Times címlapon közölte a szenzációt: “Leonard Bernstein a karmesteri pulpituson…egy lángész bemutatkozása.”

Bemutatkozása, mert a java csak ezután következett. Karmesteri pályájával párhuzamosan zeneszerzőként is komoly sikereket aratott, legismertebb művei az 1942-es Jeremiah, a The Age of Anxiety (1949-65) című szimfónia, 1953-ban komponált Wonderful Town, a három évvel később szerzett Candide, és a sikerek csúcsán álló West Side Story, mely 1957-ben készült el. 1971-ben keletkezett a Mass (Mise), 1963-77 között megírta a “Kaddish”-t, azt pedig az Opus One követte 1974-ben. Az 1980-as évek termései közé tartozik az 1983-ban szerzett Quiet Place című opera és az 1988-as Arias and Barcarolles dalciklus. Bernstein több alkalommal megfordult Európában is, ahol mindig nagy sikerrel vezényelt, és személyében kétségkívül a XX. század második felének egyik legkiválóbb karmesterét tisztelhetjük.
1990. október 14-én hunyt el New Yorkban.

A képek forrása:
http://www.biografieonline.it
http://www.classical-composers.org

Sulinet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s