Történelmi szemüveg

Közzétette:
Történelmi szemüvegAz eleve hibásan működő, vagy a megromlott látás és hallás “megjavításának” igénye mondhatjuk szinte egyidős az emberiséggel. Századok, sőt két évezred távlatában sem kell azonban kizárólag babonás kuruzslásra gondolnunk, hiszen már akkor is születtek némi eredménnyel járó orvosi újítások.Legalábbis erre következtethetünk Hammurapi babilóniai király törvénykönyvéből, amelyben az uralkodó egyaránt rendelkezik a sikeres orvosok jutalmazásáról és a műhibát elkövetők büntetéséről.

Viszonylag korán kezdett oszlani a homály

A gyógyítók által alkalmazott módszerek körüli történelmi homály viszonylag korán, már az időszámításunk szerinti első században oszlani kezd, amikor Cornelius Celsus leírja az elhomályosult szemlencse műtéti gyógyításának lényegét. Érdekes, hogy a szürke hályogban szenvedők látásán egészen a XVIII. századig ilyen “hályogszúrással” próbáltak javítani.

Eleink arra is viszonylag hamar rájöttek, hogy az egyéb látászavarok korrekciója sem reménytelen. Az ókorban nagyítóként szolgáló csiszolt drágaköveken, a középkor derekán viszont már igazi nagyító üvegen pillantgattak át azok a homályosan látók, akik megengedhették maguknak ezt. A gyógyászati segédeszközök forradalmi úttörője azért mégiscsak a XIII. századi Velencében készült első szemüveg volt.


A nagyothallásra is kerestek megoldást

A nagyothallók füléhez illesztett tenyeret is viszonylag korán felváltotta a hallásjavító készülékek őse, a hosszú ideig használt hallócső. E “korszerű” eszköz a hangvisszaverődés elvén működött, miszerint a hanghullámok a tölcsér alapjától a csúcsa felé haladva és a falról többször visszaverődve összegyűlnek, s így tömörebben, azaz hangosabban jutnak a fülbe. Idézzük az egykori alkalmazási ajánlatot: “A hallócsövek használata csak ott van a helyén, ahol már semmiféle gyógyító eljárással a hallás nem javítható és a hallásképesség oly rossz, hogy már a környezetre való tekintetből is mesterségesen kell azt fokozni.”

Kár lenne megmosolyogni ezeket a megoldásokat. Egykoron és ma is azonos célt szolgáltak az orvostudomány és a műszaki-technikai fejlesztés legjobbjai. Jelesen azt, hogy összefogva az egészségügyi gondok enyhítését, vagy megoldását miként tudják eredményesebben segíteni.

Modern korunkban – a számítógépek, a mikroelektronika, a lézer, a miniatürizálás, a tévedhetetlenül pontos diagnosztika világában – természetesen más a lépték, más a mérték. Ma már a korábban élethosszig át hátrányokat okozó, gyakran a teljes kirekesztettséghez vezető rendellenességek is könnyen orvosolhatók egy fájdalom nélkül elvégezhető, gyors beavatkozással, vagy egy szinte észrevétlenül viselhető segédeszközzel. Érdemes tájékozódni a lehetőségekről…

Forrás: Dr.Info

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s