Vanuatu

Közzétette:

A Csendes-óceán egyik gyöngyszeme hihetetlen színeivel és elképzelhetetlen sokoldalúságával mindenki érdeklődésének és igényeinek megfelel. A strandolás szerelmesei fantasztikus partokon élvezhetik a napsütést és a csodálatosan kék vizet. A búvárok a korallzátonyok között nemcsak egyedülálló élővilágot, de szerencsés esetben hajóroncsokat is találhatnak. A vulkanológusok a sehol máshol ilyen jól megfigyelhető vulkáni tevékenységek tanulmányozására, a botanikusok és biológusok pedig az egyedülálló élővilág feltérképezésére érkeznek a szigetekre. A természet kincsei mellett a rendkívül barátságos és vendégszerető helyiek gondoskodnak arról, hogy az ideérkező turisták elégedetten távozzanak, és tovább öregbítsék a sziget egyre nagyobb turisztikai hírnevét.

Államforma
vanuatu_zaszlo köztársaság
Főváros Port Vila
Terület 12 190 km2
Népesség 156 000 fő
Hivatalos nyelv angol, francia, bislama
Vallás presbiteriánus37%, törzsi vallás 31%, anglikán 15%, katolikus 15%, ateista 2%
Időeltolódás +10:00

Aktuális idő 2009. 07. 18. 20:17:00
Helyi idő 2009. 07. 19. 6:17:00

Időzónák az országban

Általános leírás

Látnivalók: Port Vila az ország fővárosa és legfontosabb turista célpontja. A tengerparti várost gyönyörű hegyek övezik, fantasztikus hátteréül szolgálva a francia gyarmati stílusban épült épületeknek. A francia negyed a remek állapotban fennmaradt épületek mellett az Emile Mercet sétányról nyíló fantasztikus kilátásról nevezetes. Érdemes felkeresni a kínai negyedben található temetőt, ahol gazdagon díszített kínai és vietnámi sírokban gyönyörködhetünk. A Mele-öböl a búvárok paradicsoma. A mélyben található legnevezetesebb látnivalók a Fekete Homok Zátony, Gotham City és a Katedrális mind az itt található korallok alakjáról kapták a nevüket. A szigetek partjainál süllyedt el a Semle Feders és az MV Konanda nevű hajó, a roncsok rengeteg kalandvágyó búvárt vonzanak. A Pentecost-sziget a híres kötélugrás helyszíne, az ősi rituálé rengeteg érdeklődőt vonz áprilistól októberig. A szigeten remek búvárkodási lehetőségeket és gyógyforrásokat is találhatunk. A szigetről remek kilátás nyílik az Ambrym sziget napjainkban is aktív vulkánjaira.

Éghajlat

A szigetcsoport körülbelül 80 szigete az úgynevezett csendes-óceáni “Tűzgyűrűn” fekszik, a szigetek a nagyon aktív vulkáni tevékenységnek köszönhetően a mai napig is állandóan változnak. Sajnos a békésen pöfékelő vulkánok néha kisebb-nagyobb ijedtséget okozva aktivizálódnak, a kitörések azonban nem veszélyeztetik a lakott településeket, az ezt követő szökőár viszont veszélyes lehet. A szigetek 2000 kilométerre fekszenek Ausztráliától, legközelebbi tengeri szomszédai Fidzsi, a Solomon-szigetek és Új-Kaledónia. A szigetek éghajlatára két évszak jellemző. A csapadékos évszak novembertől áprilisig tart, ilyenkor óriási mennyiségű eső zúdul Vanuatura. Az év nagy része ugyanakkor száraz, napsütéses és igen kellemes, ezek a hónapok a legalkalmasabb az utazásra.

Étkezési szokások

A helyi konyha meglehetősen egyszerű, az ételek nem túl változatosak, mindössze pár alapanyagot variálnak. A nemzeti étel a Laplap, amely tartalmazza az összes fontos alapanyagot, a maniókát, a tarógyökeret, a vadspenótot és a kókuszt. Ehhez általában banánlevélbe csavart sertés- vagy marhahúst, esetleg halat kínálnak. A vegetáriánusok nem hagyhatják ki a Nalotot, a taróból, banánból, kókuszból készített finomságot. A francia gyarmati időkből megmaradtak a francia ételek, békacombot és croissant-t mindenhol lehet vásárolni. A Kava a vanuatuiak nemzeti itala. Bár inkább nemzeti őrületnek kellene nevezni, akkora a népszerűsége. Semmiképpen ne hagyjuk ki, de a helyiekkel azért ne igyunk versenyt!

FOTÓ AZ ORSZÁGRÓL

Jackies Blue Hole, Espiritu Santo, Vanuatu
Jackies Blue Hole, Espiritu Santo, Vanuatu

vanuatu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s