FÉLELMEK ÉS SZIMBÓLUMOK

Közzétette:

Elmélkedés a civilizációról

Az Osiris kiadó jelentette meg Hankiss Elemér: „Félelmek és szimbólumok” című alkotását, mely „Az emberi kaland” címet viselő, korábbi könyvének javított és kibővített kiadása. A tudós szerző egykori mesterének, Keresztény Dezső emlékének ajánlotta művét, aki „emberi nyelven szólt hozzánk egy embertelen korban”.

Hector Evans illusztrációja

Hector Evans illusztrációja.

A „Félelmek és szimbólumok” több mint négyszáz oldalas, tizenhárom, nagyjából egyforma terjedelmű fejezetre tagolt könyv. Tartalomjegyzéke sok-sok izgalmat ígér az igényes olvasónak. Ilyenek például: a világ és az ember kapcsolata, a ránk leselkedő veszedelmek megmérhetetlen és kiszámíthatatlan sokasága, a fizikai és társadalmi dzsungel, továbbá a szimbólumok, mítoszok és civilizációk kölcsönhatásai stb. És ilyen a morális és racionális univerzum, a bűntudat és a játék vitája, a rettenet és a szépség egymásra hatása. És annyi más még, csupa olyan feleletre váró, és eddig még megválaszolatlan kérdés, témakör, amely a jelek szerint szinte egyfolytában ébren tartja a létezés, a lét és nemlét, a miért? és hová? alapvető kérdéseire választ keresők figyelmét.

A szerző gondolatai elszántan, vadul és féktelenül csaponganak (a jól rezonáló olvasó fülének és eszmei érzékenységének megfelelően)a görög mitológia világától Dosztojevszkijen át Camus, Michelangelo és Toulouse Lautrec különös világáig.

Szó esik ebben a súlyos gondolatokkal teli műben az erkölcsről, a félelemről, a szimbólumok elképesztően sokrétűségéről, a végtelen kozmikus erővonalairól, és az emberiségre leselkedő veszedelmekről épp úgy, mint a technikai civilizáció problémáiról, ma még megválaszolhatatlan kérdéseiről. De legfőképpen az élet és halál, a romlás és erkölcs, a továbbélő burjánzó butaság, megannyi, milliárdok életét befolyásoló kérdésekről.

Az élet igazi értelme, a szabadság értelmezése, magyarázata és minősítése éppen úgy Hankiss könyvének tartalmát képezi, mint például a tréfa és játék, valamint az igazságtétel, a halálvágy és a katarzis, a lelki megtisztulás. Ami így együttesen és összefoglalva azt jelenti, hogy egy örökké töprengő, mélyen gondolkodó ember kitűnő eszmefuttatásának beszédes „ leltára”, bizonysága ez a mű, amely a szerző munkáinak sorában előkelő helyet foglal el.

Ebben a történész-filozófus-szociológus író olyan kérdéseket vet fel, melyek az egész emberiséget érintik, s melyekre sajnos csak a jövő adhat majd válaszokat. Olyan érzése van az embernek Hankiss gondolatmenetének követése közben, mintha egy elképzelt óriási híd közepén lenne, ahonnan ebben a rettegéssel teli pillanatban, sem előre, sem visszafelé nem vezet út, nincsen lehetőség. Ám ha tovább elemzi, csemegézi az olvasó a szerző gondolkodásrendszerét, mégis kezdi hinni egy idõ után, hogy kell lennie valamiféle kiútnak ebből a globális zsákutcából.

Azt próbálja megértetni, elhitetni velünk az író, hogy a civilizáció a mindenkori létezés szükséges és nélkülözhetetlen, millióarcú terméke, mely termékeny áldás is, és veszedelmes átok is egyben. S azt is sugallják sorai, hogy az emberiség a magatehetetlen beletörődésen kívül igenis mást is tehet.
Tulajdonképpen ez Hankiss Elemér szerény optimizmusa.

Forrás: PR Herald – Subicz Illés (E-mail: prherald@t-online.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s