A grönlandi vikingek sorsa

Közzétette:

 

 

Lehet-e öngyilkos egy egész népcsoport? Igen. Az ilyen eseteket ökológiai öngyilkosságnak nevezik. Így tűntek el hajdanán Grönland vikingjei vagy pl. a Húsvét-sziget őslakói is. De mi okozhatta a viking társadalom végét Földünk legnagyobb szigetén?

 

viking180Az egyes társadalmak életét igen erősen befolyásolják (többek között) a gazdasági, szociális és éghajlati feltételek. Azok a népcsoportok, amelyek nem tudnak kellőképp alkalmazkodni a legfontosabb, kényszerítő körülményekhez, könnyen eltűnhetnek a Föld színéről. Történelmi visszatekintésünk során a vikingek tiszavirág életű – csupán pár száz évig tartó ottlét utáni –, meglepő grönlandi bukásának okairól írunk.

Grönladot 892-ben fedezte fel a rőtszakállú viking vezér, Vörös Erik. Skandinávia felől érkezve, a sziget meghódítása után továbbra is halászatból tartották el családjaikat és a grönlandi jégmentes partvidék mezőgazdasági tevékenységre is alkalmas térségében az állattenyésztés csak exportcélokat szolgált. Az eredetileg is gyenge legelőket igen megterhelte a birkatenyésztés, kizsigerelték azokat, szinte minden fát kivágtak. Ebből ugyan végül származott bevétel, de pl. a talajerózió felgyorsult és a szigetlakók táplálkozása sem vált sokszínűbbé, hiszen a tenyésztett állatokat mind eladták. A vikingek másik fő exportcikkét a rozmáragyar jelentette, ám a pestisjárvány kitörése után jelentősen lecsökkent a cikk iránti érdeklődés, ez pedig nagymértékű bevételcsökkenést hozott számukra.

 

viking_hosszuhaz

Hagyományos viking hosszúház másolata

De miért volt szükségük az erőteljes kivitelre, a komoly és megbízható bevételekre? Életmódjuk nem tudott kellőképpen alkalmazkodni a környezeti feltételekhez, nagy mennyiségű vasbehozatalra kényszerültek, és túlméretezett építkezéseik miatt igen sok, jó minőségű importfára is szükségük volt. Építészetükben ugyanis az európai kontinensen megszokott mintákat követték Grönlandon is, így nagyméretű templomokat, és hatalmas közösségi épületeket emeltek.

A 13. században beköszöntő kisjégkorszak rövid idő alatt erős visszaesést okozott a birkatenyésztésben, így drámaian beszűkültek pénzbevételi, importáru-beszerzési lehetőségeik. Ám igényeikből nem adtak alább, továbbra is nagy építkezésekbe kezdtek. A halászat azonban már nem fedezte az élelmiszerszükségleteiket, táplálékimportra viszont már nem futotta, és idővel odáig romlott a helyzet, hogy már csak a felső társadalmi rétegeknek jutott elegendő élelem. Mivel skandináviai őshazájukból magukkal hozott szokásaikból nem tudtak áttérni az új környezet diktálta eltérő – egyszerűbb, a helyi természeti feltételekhez jobban alkalmazkodott – életmódra, a grönlandi vikingek a 15. századra kihaltak.

Az időközben melléjük betelepedett inuitok viszont fel tudták venni a ritmust, jól alkalmazkodtak a zord viszonyokhoz, és ma is ők teszik ki a sziget lakosságának kb.88%-át.

 

Northern Lights

Néhány inuit népcsoport szerint a sarki fényben megpillanthatják őseik szellemeit is

 

Khell Róza, Király Csilla – A Földgömb (2011. november 18.)

1 comments

Hozzászólás