A Nemzetközi Vöröskereszt napja

Közzétette:

 

 

Semlegesség, emberiesség, egyetemesség és önkéntesség alapján működő szervezet

A Nemzetközi Vöröskereszt (angolul International Committee of the Red Cross, rövidítése ICRC) a pártatlanság, semlegesség, emberiesség, egyetemesség és önkéntesség egység elvei alapján működő nemzetközi segélyszervezet. A vöröskeresztes mozgalom ötlete Jean Henri Dunant svájci üzletembertől származik, aki 1859-ben megszervezte a solferinói csatatérről, a környező lakosság segítségével, a csatatéren maradt sebesültek ellátását.

A Nemzetközi Vöröskereszt napját annak emlékére tartjuk, hogy 1828. május 8-án született Henri Dunant, a Nemzetközi Vöröskereszt megalapítója. Május 8-a, a világnap alkalmat ad arra, hogy köszönetet mondjunk azoknak, akik e nagy múltú, fontos és tiszteletre méltó szervezetek tagjai, önkéntesei.

Red Cross

A Nemzetközi Vöröskereszt jelképei

“Következésképpen szükség van önkéntes, szorgalmas, képzett és szakavatott ápolónőkre, akiket a hadban álló seregek vezetői elfogadnak és méltányolnak, sőt támogatnak is feladatuk elvégzésében. A katonai kötözőhelyek személyzete soha nem elegendő, és akkor is kevés volna, ha kétszer vagy háromszor annyian volnának.

Elkerülhetetlen, hogy a közönséghez forduljanak, erre eddig is, ezután is rákényszerülnek, mert csak a lakosság segítségével remélhetik, hogy elérik a célt. Felhívást, kérést kell tehát intézni minden ország népéhez, minden rendű és rangú emberhez, a világ hatalmasaihoz és a legegyszerűbb kézművesekhez, mert ki így, ki úgy, mindenki a maga módján és a maga ereje szerint, valamennyire hozzájárulhat a jó ügyhöz. 

Szóljon ez a felhívás a férfiaknak és a nőknek, a trón lábánál ülő hercegnőknek és a szegény árva szolgálóleánynak, vagy a világban egyedülálló szegény özvegyasszonynak, ha az utolsó erejével embertársa szenvedését akarja enyhíteni.”

(forrás: Henri Dunant: Solferinói emlék Bp. Magyar Vöröskereszt, 1978. 42-43 l.)

József Attila Könyvtár – Dunaújváros

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s