Steinschneider Lilly pilóta, az Osztrák–Magyar Monarchia második vizsgát tett és első magyar női pilótája.

Steinschneider Lilly emlékére

Közzétette:

 

 

1891. január 13-án született egy jómódú pesti zsidó paplangyáros második gyermekeként. 1910-ben egy „Budapesten megrendezett nemzetközi repülőversenyen rabul ejtette a repülés” – de eleinte csak utasként hódolhatott szenvedélyének. Beiratkozott egy Bécsújhelyen indított pilótatanfolyamra, ahol mindössze 21 évesen, 1912. augusztus 15-én letette a pilótavizsgát és megkapta pilótaengedélyét („ A Steinschneider Lilly nevére kiállított 4-es sorszámú pilótaigazolványt jelenleg a budapesti Közlekedési Múzeum őrzi).

Steinschneider LillyAz első nyilvános repülését még ez év október 6-án hajtotta végre 2000 ember előtt: „31 percet töltött a levegőben, és a sikeres landolás után az elragadtatott nézők a vállukon vitték a hangárokhoz”. Számos magyar és külföldi repülőbemutatón, versenyen vett részt. Az első világháború kitörésekor a polgári repülést beszüntették, így Lilly is kénytelen volt felhagyni szenvedélyével. „Lilly felajánlotta pilótaszolgálatát a Monarchia Hadügyminisztériumának, de aggódó apja közbenjárására az ápolónői munkával kellett beérnie”.

1915-ben házasságot között egy osztrák-magyar gróffal, akitől jóval később, 1927-ben született meg lánya. 1939-ben a növekvő náci veszél elől Lilly és gyermeke Olaszországba menekült, hátrahagyva férjét, aki „1943-ban nyilatkozatban erősítette meg különélését zsidó származású feleségétől”, de csak 1960-ban váltak el hivatalosan. Steinschneider Lilly 1945 után visszavonultán élt Dél Franciaországban: egyes források szerint 1975. március 28-án halt meg Genfben (mások szerint 1977-ben, Nizzában). „Bécsújhelyen utca őrzi az első bátor pilótanő emlékét.”

forrás: Az első magyar nő, aki meghódította az eget (mult-kor.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s