Levisticum officinale

Egészségvédő növények – Lestyán

Közzétette:

 

 

( Levisticum officinale Koch.)

ÉLevisticum officinalertéke miatt Nagy Károly frank császár kötelezővé tette termesztését a kolostorkertekben.

Jelentősége

Az Ázsia délnyugati részéről származó növény számos országban, így nálunk is termesztett fűszernövények közé tartozik. Aromás, jellegzetes illata van. Leveseink zöldfűszere, de fontos adalékanyaga a vegeta-készítményeknek is.

Táplálóértéke

Régen a falusi kertekben, főleg az idős háziasszonyok kedvelt növénye volt. Friss és szárított állapotban használjuk. Kereskedelemben csak a szárított Levisticum officinale és vágott gyökere kapható. Levesek, saláták fűszerezésére használják. A növény a különböző szerves savakon, cukrokon kívül mintegy 1% illóolajat tartalmaz. Az illóolajban található butilflavid származékok adják a növény jellegzetes illatát. Ez a kifejezett illat a Maggi fűszerből ismeretes, ugyanis annak nagy részét ez a növény adja. Innen kapta néhány vidéken a evisticum officinalemaggifű nevet is. Régen halványított levélnyelét kissé fűszerezve, sózva finom csemegeként fogyasztották. Gyökereiben a levelek illóolajához hasonló vegyületeken kívül főleg kumarinok halmozódnak fel, erős, evisticum officinale intenzív illatot adva a föld alatti részeknek. Sok helyen csak a gyökérből állítanak elő illóolajat szakaszos üzemi lepárlással.

A középkor óta nemcsak fűszer-, hanem gyógynövényként is felhasználják. Kezdetben a föld feletti részeket gyűjtötték, ma már csak a föld alatti szárát, rizómáját szedik. A gyógyászatban a vizelethajtó teakeverékek egyik komponense. Valószínűleg összefüggésben van ezzel a latin levare – könnyíteni – szóból származtatják.

Gyógyhatása

Gyógynövény. A lestyán intenzív hatású vizelethajtó és emésztést segítő gyógynövény. Felfúvódás ellen is jó. Teája jó légúti betegségek ellen, erősíti a szervezetet. Migrénben szenvedőknek is ajánlott.

A likőr- és a konzerviparnak is fontos fűszere, kitűnő ételízesítő.

Gyógyhatású készítményei

A lestyántea készítése céljából 1—2 teáskanál vágott, aprított gyökeret másfél decinyi mennyiségű evisticum officinale forrásban levő vízzel leöntenek. 10—15 percig állni hagyják, majd leszűrik. Naponta többször egy csésze javasolt az étkezési szünetekben. Vese- és húgyúti betegségek esetén tilos az alkalmazása, terhes nők számára sem ajánlatos. Hosszú használat esetén fényérzékenységet válthat ki.

Forrás: Dr. Nagy Jenő – Növények az egészségért (40—41. oldal) Pannon-Literatúra Kft., 2021. ISBN 978 963 459 348 5

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s