The most versatile fruit of autumn

Egészségvédő növények – Dió

Közzétette:

 

 

(Juglans regia)

Juglans majorA dió őshonos növényünk, a honfoglaló magyarság vándorlása során ismerkedett meg vele, és már gyűjtötte és fogyasztotta is a termését. A diófák összefüggőbb állományban a folyókat kísérő erdőkben fordulnak elő. Legismertebb eredeti termőhelyük Tiszacsécse és Milota környékén található, ahonnan jó fajtái is származnak.

Jelentősége

Walnut (Juglans regia)A dió magról nem örökíti kedvező tulajdonságait. A heterogén állományú, bizonytalanul termő magoncdiósokat lassan felszámolják. A közönséges dió (Juglans regia) magoncalany a legelterjedtebb. A ráoltott nemes nagy koronát nevel. Alanyként gyors növekedése miatt a Tiszacsécsei 2 fajta a legalkalmasabb. A fekete dió (Juglans nigra) gyengébb növésű, a környezeti viszonyokkal szemben igényesebb alany. A nem kielégítő affinitás miatt egyes fajták túl gyengén növekednek rajta

Táplálóértéke

Walnut tree and fruitA dió az egyik legegészségesebb ennivaló. A dióbélben nincs koleszterin. Olajtartalma igen egészséges, mert az ember számára nélkülözhetetlen, többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz. A dióbél olajtartalma, fehérjetartalma jelentős. Az ember számára nélkülözhetetlen 8 aminosav mindegyikét tartalmazza, szinte a szükséges arányban és mennyiségben, A dió különlegessége az, hogy tartalmazza az omega-3 nevű zsírsavat, amelyet az emberi szervezet nem tud előállítani, de számára elengedhetetlen fontosságú, nélkülözhetetlen, Külön figyelmet érdemel magas ásványianyag- és vitamintartalma.

A levert diókat össze kell gyűjteni és megtisztítani. Azokat a gyümölcsöket, amelyekről a dióhéj nem akar lejönni, műanyag zsákba rakjuk, és egy napig füllesztjük. A diót száraz, szellős helyen egy rétegben tovább szárítjuk, majd tovább is szellős helyen tároljuk. Egy kiló dióból fél kiló belet fejthetünk. A házi és cukrászsütemények és az édesipari üzemek gyártmányainak egyik nélkülözhetetlen anyaga a dióbél.

Gyógyhatása

WalnutGyógynövény. Gyógyászati célra a növény levelét, termésének külső húsos burkát (diókopács) és a népi gyógyászatban a csonthéjon belül a terméseket elválasztó, éretlenül nagyon keserű hártyát hasznosítják. A levelet csak a fáról szedjük, és a szép egészséges levelet kell gyűjteni a száráról leválasztva, Gyűjtési ideje: június—augusztus. A diókopácsot diószüretkor, szeptember táján kell gyűjteni. Ehhez érdemes kesztyűt húzni, mer lemoshatatlanul sötétbarnára színezi a kéz bőrét, A gyűjtött kopácsot szellőző helyen szétterítve alaposan meg kell szárítani, de a már megromlott , penészes részeket előtte és közben el kell távolítani. A levéldrog naftokinon-származékokat (juglont), cserzőanyagokat,flavonoidokat, illóolajat tartalmaz, A diókopács juglont és hidrojuglon-glikozidokat tartalmaz. Külsőleg bőrbetegségekben, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén lemosásra, borogatásra alkalmazzák. Aranyér ellen a növényből készített ülőfürdő javallott, Belsőleg csak a népi gyógyászat használja elvétve. A dió vértisztító hatású, A diókopács főzetét izzadás esetén javasolják. Maga a termés telítetlen zsírsavakat tartalmaz,

Gyógyhatású készítményei

Tea: 2 teáskanálnyi levelet 100 ml vízzel leöntünk, amit felfőzünk és negyedóra állást The most versatile fruit of autumnkövetően leszűrjük, Használata gyomor- és bélhurut ellen javallott.

Borogatás: A borogatást leginkább a bőr enyhe gyulladásai esetén javasolják.

Fürdő: Bőrkiütések, bőrbetegségek esetén ajánlott,

Dióolaj: Jellegzetes aromája van, amely kiválóan alkalmas saláták vagy más ételek ízesítésére,

Tárolása: Fénytől védve, hűvös helyen, légmentesen záródó üvegben történjen,

Zölddió-befőtt és likőr is készíthető belőle.

Forrás: Dr. Nagy Jenő – Növények az egészségért (140—141. oldal) Pannon-Literatúra Kft., 2021. ISBN 978 963 459 348 5

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s