Sour cherries (Prunus cerasus L.)

Egészségvédő növények – Meggy

Közzétette:

 

 

sour cherry(Prunus cerasus L.)

Őshazája Észak-Indiától a Balkánig tart, de ma mindenütt előfordul. A meggy szó az egyetlen gyümölcsöt jelentő szavunk, míg a többi neve bolgár, török és szláv eredetű.

Jelentősége

A vadmeggyek után a XVII. században terjedtek el hazánkban a spanyolmeggyek, a cigánymeggyek is. Ezeket ma is kiterjedten ültetik, mert az idegen megtermékenyülésre szoruló Pándy meggy virágait ez porozza meg a legbiztosabban.

A meggyfa a termőhely iránt kevésbé igényes gyümölcstermő növény. A téli hideg nem tesz kárt benne, de ha a kihajtás előtt éri a rügyeket nagyobb hideg, akkor elfagynak. Fagyzugos mélyedésekbe ne ültessük.

A meggy előnye, hogy kis növésű alanyon (termőkaros orsón) is termeszthető. Ebből következően törpefát vagy éppen sövényt is lehet belőle nevelni. Gyümölcsei viszonylag sokáig (két-három hétig is) a fán maradnak anélkül, hogy felrepednének. Frissen fogyasztva

Preserving sour cherries

nem puffaszt. Igen sokoldalúan tartósítható. A kedvező termőhelyi adottságok és termesztési hagyományok, továbbá a világ által elismert hazai fajták révén a gyümölcseink között a 4-5. helyen áll, az árugyümölcsöket tekintve pedig az alma után következik.

Táplálóértéke

A meggy nem utóérő, tehát akkor kell a szüretelését megkezdeni, amikor a gyümölcsök beértek. Ügyeljünk azonban arra, hogy munka közben a jövő évi termőrügyeket viselő termőnyársak épen maradjanak. A gyümölcs friss fogyasztásra, befőzésre, mélyhűtésre, lé- és bor készítésére egyaránt alkalmas. Fehérjét, növényi zsírt, cukrot, ásványi anyagokat, élelmi rostot tartalmaz.

Gyógyhatása

Ripe cherriesGyógynövény. A meggy vitaminjai, antioxidáns tartalma és savai igen sok bajra jelentenek gyógyírt. Vitamin- és ásványianyag-összetétele hasonló a cseresznyékhez, de majdnem tízszer annyi. A B-vitaminok minden fajtája megtalálható benne, de van benne sok C-vitamin is.

A friss gyümölcs gazdag gyümölcssavakban, és jelentős gyümölcscukor-tartalommal is bír. Gazdag vasban, kalciumban és magnéziumban, és található benne foszfor is. Mindennek megfelelően jótékonyan hat a vérképzésre, amivel a máj és a vesék munkáját serkenti, szívbarát, valamint az idegek működését is jótékonyan befolyásolja; emellett segít a meghűléses betegségek kúrálásában, a légzőszervek gyógyításában is.

A fentieknél jóval közismertebb a belekre és az emésztésre gyakorolt hatása. A savas meggy serkenti az emésztést, és ezzel a legmakacsabb székrekedést is megszünteti, ráadásul tisztítja a beleket.

Gyógyhatású készítményei

A meggynek nemcsak a húsát, de a szárát, a levelét, a magját, a Green tea with almond cherriesgyantáját, fáját, de még a pollenjét is lehet hasznosítani, ezért frissen szüretelt vagy megbízható helyről vásárolt meggy minden porcikáját érdemes eltenni.

A meggy szára ugyanis gyógyteakeverékek alkotóelemeként segíti a vizeletkiválasztást, sőt, a Prunus cerasus L.szívműködésre, a szívizmokra és a vérnyomásra is jótékony hatást gyakorol.

A levélből készült tea kiváló köhögéscsillapító. Ezenkívül gyulladásgátló hatású, és puffadás ellen is hatásos.

A meggy magját a rákos betegségek elleni közdelemben hasznosítják, ugyanis vitamintartalma gátolja a sejtek rákos elváltozását.

Forrás: Dr. Nagy Jenő – Növények az egészségért (132—133. oldal) Pannon-Literatúra Kft., 2021. ISBN 978 963 459 348 5

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s