Lucélia Santos as Isaura :Foto:Rede Globo

Nemzetközi televíziókultúra – a Rio de Janeiró-i „Platina Vénusz”

Közzétette:

 

 

Száguldó felhők az égen, esőverte, sűrű őserdő, aztán hatalmas tűzgömb robbanása. A csillogó víztükörből egy fej bukkan elő, aztán még egy. Színes ruhafoszlányokat és fémesen színjátszó csigahéjakat viselő két alak emelkedik ki lassan a vízből. A harmadik évezred Ádámja és Évája? Tucatnyi ilyen lény táncol könnyedén a szirtek és a jég felett, alkot sorfalat a végtelen dűnéken. Kék bolygó tűnik elő a végtelenből.

Hogy miként vélekedjünk George Lukas tudományos-fantasztikus Globo Comunicação e Participações S.A.filmjéről, kiderül a Platina Vénusznak is nevezett „Rede Globo” brazil magántelevízió-társaság programjának megnyitójából Itt dolgozik a német származású Hans Donner is, aki olyan komputer-grafikákat alkot, mint alig más a világon: ő készíti a show-hoz a felvonásközöket. Donner meghatározó módon járult hozzá a Globo mesés sikeréhez, amely alig 20 év alatt a világ negyedik legnagyobb privát tévétársaságává fejlődött.

A „Novelas”-nak nevezett televíziós sorozatok – mellettük a „Dallas” laposnak és unalmasnak tűnik – hónapokig lekötik a brazilokat. A Globo az egész világot elárasztja az ország legjobb színészeit felvonultató produkcióival, melyek Donner grafikáival együtt nagymértékben befolyásolják a nemzetközi televíziós kultúrát. Fidel Castro Kubáját éppúgy megragadják, mint a német tévénézőket. Kínaiak milliói Lucélia Santos as Isaura :Foto:Rede Globoünnepelték Lucélia Santos Globo-sztárt, mint az év színésznőjét. (Színészi karrierje 1976-ban kezdődött, amikor a Rabszolgasors című sorozat Isauráját alakította. A sorozatot 80 országban, köztük hazánkban is nagy sikerrel játszották, Magyarországon 1986-ban mutatták be. Lucélia Santos 1987-ben járt hazánkban.)

A vállalatot – 2003-ban bekövetkezett haláláig – egyetlen ember, Roberto Marinho, a három brazil dollármilliárdos egyike irányította. Nagyobb hatalma volt az országban, mint némely miniszternek. Sorozatait 70 millió ember nézi: éppen ennyi a szavazati joggal rendelkezők száma is.

Forrás: Ezerarcú világunk – Amerika (163. oldal) Dunakönyv Kiadó Budapest, 1992 ISBN 963 7961 04 6, ISBN 963 7961 05 3

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s