ruins of jesús de Tavarangue, entrance to the church

A „Jezsuiták útja” Asunción és Encarnación között

Közzétette:

 

 

Paraguay egyik hagyományos idegenforgalmi látványossága az úgynevezett Jezsuiták útja: több mint 370 kilométer hosszan kanyarog Asunción és “Jesuits’ Way ”between Asuncion and Encarnación MspEncarnación között, a Paraná mentén; számos városon és falun vezet át, melyek valaha jelentős jezsuita misszionáriustelepek voltak. A guaraní indiánok területén a 17. és 18. században mintegy 30 ilyen telep volt: „redukciónak” nevezték őket.

A jezsuitáknak akkoriban sikerült az indiánokat letelepíteniük, némely településnek 7000 lakosa is volt. Iskolákat és templomokat építettek – egyik-másik akkora volt, mint az európai székesegyházak –, műhelyeket s gyümölcsöző mezőgazdaságot hoztak létre. A redukciókban az indiánok mentesültek a gyarmati kizsákmányolás alól, s bizonyos mértékig a rabszolgavadászoktól is biztonságban voltak. A hatalmukat féltő világi és egyházi hatóságok rossz szemmel nézték a gazdaságilag önálló „istenállamot”. Véres összecsapásokra került sor – mint amikor hét, a spanyol—portugál határvidéken fekvő redukciót át akartak telepíteni –, majd 1756-ban szabályos ütközetet vívtak a jezsuiták vezette indiánok és a spanyolok.

A redukció felszámolása akkor következett be, amikor III. Károly spanyol király 1767-ben parancsot adott Bucareli kormányzónak, hogy űzze el a jezsuita atyákat. A redukciók a jezsuiták patriarchális vezetése híján lassanként megszűntek. Nem maradt fel belőlük más, mint számtalan épület és iparművészeti tárgy, melyre a spanyol hatás ugyanúgy jellemző, mint az indián hagyomány. A jezsuiták útja mentén lévő városkákban és falvakban ma igyekeznek ezeket az emlékeket az indiánok és az európaiak közös munkájával megőrizni, restaurálni s a látogatók számára hozzáférhetővé tenni.

 

General view Trinidad in Paraguay ruins of Jesus de Tavaranguein Paraguay Jesús de Tavarangue altar

A Trinidad romjai | Jesús de Tavarangue romjai | Jesús de Tavarangue fõoltár

A La Santísima Trinidad de Paraná és a Jesús de Tavarangue 18. századi jezsuita missziójának romjait az UNESCO világörökségi helyszíneknek nevezte ki 1993-ban.

Forrás: Ezerarcú világunk – Amerika (359. oldal) Dunakönyv Kiadó Budapest, 1992 ISBN 963 7961 04 6, ISBN 963 7961 05 3

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s