Bogota Skyline

Bogotá – „Dél-Amerika Athénje”

Közzétette:

 

 

Medellín – akárcsak Cali és a kávétartományok fővárosai – gazdaságilag és pénzügyileg erős konkurenciát jelent a fővárosnak, Bogotának. Kolumbiában, ellentétben a legtöbb latin-amerikai országgal, a főváros nem nőtt végzetes „vízfejjé”, amely csak a saját hatalmi pozícióinak megőrzésével törődik. Jól működő infrastruktúra van az ország egyéb területein is.

 

Bogotá, Colombia

Bogotá São Paulo és Lima után a lakóinak számát tekintve Dél-Amerikában a harmadik legnagyobb város

Az amerikai földrészen a történelmileg kialakult fővárosok közül sok épült a tengerparton. Bogotá azonban tényleg az ország szívében van – 2600 méterrel a tengerszint fölött, a kolumbiai Keleti-Kordillera egyik magas medencéjében. Az 1538-ban alapított város a 18. századra „Dél-Amerika Athénjévé” fejlődött. Főként a körzet kedvező mezőgazdasági adottságai révén gazdag polgárság született, amely éppúgy ápolta a művészeteket és a tudományt, mint a spanyol hagyományokat s az indián örökséget.

Bogotá ma modern város. Miután a városközpont 1948-ban teljesen megsemmisült az úgynevezett bogotazo, az 5000 áldozatot követelt munkásfelkelés során, a régi épületek helyére modern felhőkarcolókat, üzletházakat, lakótömböket emeltek. Az idegenvezetők azonban még mindig Sanctuary of Monserrate in Bogotások látnivalót tudnak mutatni: például a Monserrate kegytemplomot, amely fehér pompában trónol a város fölött; a gyarmati korban épült óváros nyugalmas helyeit, büszke palotáit ; a gyönyörű barokk templomokat, a játékmúzeum posztmodern épületét s természetesen az aranymúzeumot.

Museum of Gold in BogotáAki Bogotába megy, annak el kell látogatnia az aranymúzeumba: páratlan áttekintést nyújt az ország indián múltjának kulturális gazdagságáról. Több ezer kiállítási tárgy valóban aranyból készült – a múzeum tehát jogosan viseli a nevét; valamennyi a huszadik századi sírfeltárásokból származik. A tilalom ellenére sok lelet külföldre került és kerül még ma is.

A guacókat, az antik kerámiákat és ékszereket manapság már nemcsak gyűjtök és a hozzáértő turisták vásárolják; Kolumbiában divat lett, hogy a jómódúak saját múltjuk tárgyaival, például eredeti indián ékszerekkel vagy legalábbis szép másolatokkal ékesítsék magukat. A divat az észak-amerikaiaktól származik; Latin-Amerikában mindent utánoznak, ami az Egyesült Államokból vagy Európából jön, még akkor is, ha legsajátabb dolgaikról van szó.

Forrás: Ezerarcú világunk – Amerika (302. oldal) Dunakönyv Kiadó Budapest, 1992 ISBN 963 7961 04 6, ISBN 963 7961 05 3

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s