Avenida 18 de Julio with Palatio Alvo

Emlékmű az utolsó charrúa indiánoknak

Közzétette:

 

 

Az indiánok, akik valamikor Uruguay őslakosai voltak, elkeseredetten védelmezték hazájukat a fehérek ellen. Hősiességük hiábavaló volt – Uruguax Mapkiirtották őket. A charrúák büszke népe nyomorúságos véget ért: az utolsó életben maradt indiánokat, egy négytagú családot eladták Franciaországba, ahol vásárokon mutogatták őket. 1830-ban haltak meg tüdőbajban – és a honvágytól. Montevideóban emlékművet állítottak nekik: bronzba öntött hősies giccset. Nem messze ettől egy másik emlékmű áll, a hódítók „hőstetteinek” tiszteletére.

 

Últimos Charrúas Montevideo

Az utolsó charrúa indiánok szoborcsoport (Los Últimos Charrúas)

A fővárosban igen sok a szobor, a mellszobor, a díszkút. Nemigen van még egy városa Dél-Amerikának, amely ily sok kőbe faragott, bronzba öntött emléket állított volna saját elődeinek éppúgy, mint az idegeneknek. Az indiánok és a gyilkosaik emlékműve mellett híres emberek mellszobrai láthatók Konfuciustól Kennedyig, valamint a szobrászművészet klasszikus alkotásainak másolatai. Mindez a sok szobor a város számtalan terén, parkjában, fasorában helyezkedik el. Mivel kávéházakban sincs hiány, Montevideóban úgy érezzük magunkat, mint egy hatalmas üdülőhelyen.

 

Avenida 18 de Julio with Palatio Alvo

Montevideo szíve: az Avenida 18 de Julio, a monstruózus Palatio Alvóval. A toronyszerű épületet az 1920-as években építették a megrendelő különc kívánalmai szerint

Montevideo építészetileg is kínál látványosságokat: például a felhőkarcoló-építészet őskorából származó „mézeskalács”stílusban emelt pompázatos épületeket. A város egyik legjelentékenyebb épülete a Palácio Legislativo, a hatalmas parlament, amely előtt az uruguayi zászló lobog a szélben. A „demokrácia templomának” tetemes költségen emelt falait két tucat különböző fajta márvánnyal díszítették.

 

Palácio Legislativo Montevideo

Palácio Legislativo – Törvényhozói Palota – Montevideo

Restaurálása óta kedvelt idegenforgalmi látványosság a régi angol pályaudvar is a kikötőnél – nemcsak a csodálatos vasszerkezet vonzza a látogatókat, hanem a konyhaművészet remekei is, amelyekkel itt bízvást megismerkedhetnek. A helybeliek „koleszterintemplomnak” nevezik: tucatnyi vendéglő kínálja a sokféle faszénparázson grillezett ételt. A hús Uruguayban ugyanolyan pompás, mint Argentínában, s miként ott, itt is szinte kizárólag grillezve fogyasztják: filét és bordát, tőgyet, borjúmirigyet, de, belsőségeket, de elsősorban marhahúst, olykor birkát, ám disznót soha. A húshoz bort vagy kellemes, hazai gyártású sört isznak. A kiszolgálás pazar: bizonyára Uruguayban vannak Dél-Amerika legjobb pincérjei, akik viszont a legjobb vendégeket szolgálhatják ki: az uruguayiak igen udvarias és barátságos emberek.

Forrás: Ezerarcú világunk – Amerika (410—411. oldal) Dunakönyv Kiadó Budapest, 1992 ISBN 963 7961 04 6, ISBN 963 7961 05 3

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s