Mayan stele in Copan

Egy maja város 50 dollárért

Közzétette:

 

 

A történelem során a nagy kihívások olykor szinte hihetetlen teljesítményeket szülnek. Jó példával szolgálnak erre a maják is. Közép-Amerika sűrű trópusi őserdőiben – a mai Mexikó, Guatemala és Belize területén – az időszámítás előtti utolsó évszázadokban különleges magaskultúra jött létre. Virágkorában, a Krisztus utáni 3—9. évszázadban a maja civilizáció kiterjedt a mai Honduras és Salvador területére is.

Honduras nyugati részén, közel a guatemalai határhoz van a legdélibb nagy Southern Maja areamaja város, Copán: napjainkban az ország legjelentősebb művészet- és művelődéstörténeti látványossága. Alig néhány kilométerre a kis, álmos településtől, Copán Ruinastól, a Copán folyó partján az egykori város olyan, mint egy szabadtéri múzeum. Az erdős hegyek ölelte síkságon az ámuló látogató kilométereken át kóborolhat a feltárt sztélék, templomok, labdaterek között.

Copánt 1839-ben fedezte fel az amerikai kutató, diplomata és író, John Lloyd Stephens. Hogy szabad bejárása legyen az őserdőben rejtőző romokhoz, egyszerűen megvásárolta az egész várost a gyanakvó bennszülöttektől – 50 dollárért! Az indiánok azt hitték, hogy megbolondult: már megint egy különc gringó, aki idevetődött hozzájuk.

Copán kőből épült házai és templomai több mint három négyzetkilométert foglalnak el: ide csak a papok és az uralkodóosztály tagjai léphettek be. ?aya Sculpture in CopanVirágkorában bizonyára sokkal nagyobb volt; az egyszerű nép a város szélén, kunyhókban élt, s ezekből alig maradt meg valami. A városközponttól néhány kilométerre, a folyó folyásával ellentétes irányban lévő papi és kereskedői negyed korábban megkezdett feltárása és restaurálása szenzációs eredményeket hozott.

Copán kultikus területe – afféle Akropolisz, piramisokkal, templomokkal, Mayan altar in Copanteraszokkal és terekkel – 600 méter hosszú, 300 méter széles. Az épületeket díszítő szobrok s az akár három méter magasságot is elérő sztélék a maják legérettebb művészeti alkotásai közé tartoznak. Különösen az oszlopokat díszítő alakok nemes, méltóságteljes arcvonásai tanúskodnak nagy alkotóerőről. A mészkőből igen plasztikusan kifaragott domborműveket változatos szimbólumok és írásjelek keretezik: az utóbbiak magyarázatot adnak a sztélék állításának okáról is. A legtöbb sztélé oltárok körül áll, s különleges hangulatot kölcsönöz a főtérnek.

 

the ball field in Copan

Sporttelep” a klasszikus maja korszakból: labdatér a Honduras nyugati határán fekvő Copán pompás templom-együttesében. Hogy a győzteseket vagy veszteseket áldozták-e fel az isteneknek, arról még ma is vitatkoznak a tudósok.

Copánt éppúgy a kilencedik században hagyták el lakói, mint az őserdőkben rejtőzködő többi maja várost – hogy miért, nem tudni. Nagyon sok hieroglifát – elsősorban az ún. hieroglifalépcsőt – még nem sikerült megfejteni; ezek egyszer talán majd többet elárulnak erről a letűnt kultúráról.

Forrás: Ezerarcú világunk – Amerika (265—266. oldal) Dunakönyv Kiadó Budapest, 1992 ISBN 963 7961 04 6, ISBN 963 7961 05 3 Képek: Britannica.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s