Amish people in America

Szakállas férfiak és nehéz igáslovak

Közzétette:

 

 

Amerikában manapság sok szó esik a posztindusztriális korszak beköszöntéről. A közép-nyugati földeken látható szokatlan jelenetek mintha alá is támasztanák az effajta viselkedést. Egyre-másra tűnnek el a sztereó rádióval, légkondicionálóval felszerelt vezetőfülkés, nehéz traktorok, s helyettük fekete ruhás, szakállas férfiak súlyos igáslovakkal szántják a rögös talajt.

Ők az „amish people”, az amishi mennoniták, a német és svájci anabaptisták, az újrakeresztelők leszármazottai. Vallásuk eltiltja őket mindenféle luxustól és a gépjárművek használatától is, ezért ők még mindig lovat fognak az ekéjük, boronájuk és szekerük elé. Itt nem hiánycikk az olcsó munkaerő. Az amish családokban átlagosan nyolc gyerek van; legfeljebb nyolc évig járhatnak iskolába, mert hittételeik nem engedélyezik a további tanulást. Az ő segítségükkel nyereségesen tudnak termelni az átlagosan 40 hektáros birtokukon.

 

 „amish people” Amish children Amish people in America Amish people in America

Az „amish emberek” gazdagsága a gyermek. A 18. század elején Pennsylvaniában találták meg a lelkiismereti szabadságot, amelyet régi hazájuk megtagadott tőlük. Alig érintette őket a modern fejlődés; mennonita hitükhöz, öröklött szokásaikhoz éppúgy ragaszkodnak, mint régies németségükhöz. A szakállviselet a nős férfiak előjoga.

Az amish emberek évszázadokig szinte kizárólag Pennsylvaniában éltek. Most viszont , hogy más államokban egyre több földet lehet olcsón venni, nyugat felé terjeszkednek, ahol könnyebben teljesíthetik szektájuk parancsát: minden fiúgyermek számára önálló gazdaságot kell vásárolniuk. A folyamat még sokáig tarthat, mivel ennek a leginkább maradi kisebbségnek a létszáma növekszik a leggyorsabban. 1950-ben csak 33 000-en voltak az egész országban, jelenleg 340 000 a létszámuk. Szerény életmódjuk utánzókra talál a lakosság egyéb köreiben is. Egyre több az olyan fiatalember, aki földet akar művelni, de nem lévén elég pénze a modern mezőgazdasági eszközökre, az amish emberektől tanul meg lóval szántani, boronálni és trágyát szórni.

Ami pedig Wisconsint és Minnesotát illeti, az amish emberek ezekben az államokban felelevenítik a német nyelvet, amely az első világháborúig majdnem annyira elterjedt volt, mint az angol. Az amish emberek a reformáció óta ugyanis soha sem adták fel alemann nyelvjárásukat. Kis iskoláikban a német kötelező tantárgy; németül prédikálnak, imádkoznak és éneklik az Istent dicsőítő ősi egyházi énekeket.

Forrás: Ezerarcú világunk – Amerika (71. oldal) Dunakönyv Kiadó Budapest, 1992 ISBN 963 7961 04 6, ISBN 963 7961 05 3

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s