Walla Walla Valley

Amerikai Északnyugat – ínyencek paradicsoma

Közzétette:

 

 

John Gunther, az Egyesült Államokról írt okos könyv szerzője rámutatott, hogy az ország északkeleti részén lakók józansága és okossága – afféle tükörképként – megjelenik az USA északnyugati körzeteiben is. És ez nem véletlen. A csendes-óceáni hűvös északnyugatot ugyanis az elmúlt évszázadban New-Englandiek népesítették be.

Sok amerikai barátomnak az a véleménye, hogy az USA -t tekintve a két Map of USA, WAikerállamban, Oregonban és Washingtonban a legjobb az élet minősége. Nehezen tudnék ellentmondani, ugyanis itt gátlástalanul kiélhetem epikureista hajlamaimat. Mindenekelőtt Seattle kikötővárosában, ahol a dőzsölésnek valóságos forradalma ment végbe, amit a hatvanas évek hippimozgalma erősen befolyásolt. „Az emberek itt újra felfedezték, milyen gyönyörűségekkel ajándékozta meg őket a természet” – mondta John Dörper újságíró és vendéglői tanácsadó, miközben a „The Other Place” étteremben 25 különféle vadvirágból készült salátát ettünk. Az alapanyagot a „virággyerekek” aznap gyűjtötték Washington állam hegyei közt, és borsos áron adták el a vendéglőnek.

Dörper egyike annak a 15 újságírónak, akik a seattle-i napilapokban, folyóiratokban és a rádiókban kizárólag evésről, ivásról tájékoztatnak. A jó koszt annyira fontos, hogy az oktatásügyi hivatalok megbízásából Dörperhez hasonló szakértők értékelik az iskolai étkeztetés minőségét.

 

Seattle's Pike Place Market

A Pike Place 1907. augusztus 17-én nyílt meg, és az egyik legrégebbi folyamatosan működő állami mezőgazdasági termelői piac az Egyesült Államokban.

Ez az ország a sütés-főzés szempontjából is áldott. A seattle-i Pike Place-piac láttán még az európaiaknak is könnybe lábad a szeme, akik otthon gazdag hetipiacokhoz szoktak. Sehol másutt nem láttam ilyen bőségét az illatos gombáknak, a vadon termő bogyóknak, a friss lazacnak és a tokfélékhez tartozó halaknak, a vadon termő spárgának, és minden elképzelhető zöldségfélének, a szárnyasoknak és a sajtoknak.

 

wine country

Washington államnak 13 hivatalosan elismert borvidéke van, a legtöbb a Columbia folyó és a Yakima-völgy mentén. Több mint 850 borászat található az államban, a legnépszerűbb szőlőfajták pedig a rizling, a chardonnay és a cabernet sauvignon.

Most már különösen nem illik elbizakodottan fanyalogniuk az európaiaknak, amikor látják, mit isznak az amerikaiak ezekhez a pompás ennivalókhoz. A korábban szokásos tejeskávét felváltották a saját termesztésű borok. Washington állam bortermelése már rég utolérte New York államét, amely évtizedekig a második helyet foglalta el Kalifornia mögött. A Cabernet-Sauvignon, a Merlot, a Pinot Noir, a Chardonnay és a rizling minősége némelykor a világszerte ünnepelt kaliforniai versenytársakét is felülmúlja.

Írta: Uwe Siemon-Netto; Forrás: Ezerarcú világunk – Amerika (75. oldal) Dunakönyv Kiadó Budapest, 1992 ISBN 963 7961 04 6, ISBN 963 7961 05 3

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s