Capo Testa (Sardinia)

Tízfogásos tésztamenü

Közzétette:

 

 

Mint bárhol a világon, Itáliában is mindenki szűkebb pátriájának ételeire esküszik. A különböző tájak többnyire egyszerű, de erős és tisztességes ételeket tesznek a nemzeti asztalra. A minőséget illetően bizonyosan vannak egyértelmű csúcspontok is. A félsziget lakói – ha vonakodva is – „Bologna, la grassa”-nak, a kövér Bolognának adják a pálmát. Itt gyakran előfordul, hogy egyetlen étkezés során tízféle főtt tésztát szolgálnak fel apró adagokban. Ünnepnapokon alkalmasint sült gyöngytyúk vagy töltött kappan követi a tésztát. A pikáns szósszal készült „uccelletti” (énekesmadarak), amit néhány éve még fogyasztottak, ma már alig fordul elő, mivel időközben szigorúan megtiltották a hálóval való madárfogást. Az évről-évre másfél millió puskást érintő vadászat se sokat hoz a konyhára, és inkább folklór, mint a természettel folytatott férfias küzdelem. Mindössze néhány ezer nyúl és fácán, még kevesebb vaddisznó élte túl az üldöztetést, szarvasok pedig ma már úgyszólván csak a természetvédelmi parkokban akadnak.

 

Siracuse

Siracusa, Szicília keleti partjain – valaha a hellenisztikus világ legnagyobb és leghatalmasabb városa. Az ókori Siracusa kőbányáiban mesterséges barlangok keletkeztek, ezekben őriztette Dionüszosz türannosz a foglyait.

 

Mindazonáltal a régiók kulináris ajánlata igen változatos. Velencében kiválóan készítik az ízletes földközi-tengeri halakat. Toscana aduja a „bistecca alla fiorentina”, az olajjal, fokhagymával és többféle fűszerrel ízesített kiváló grill-filé. Liguria „pesto”-jával járul hozzá a nagy ételszimfóniához. Piemont barbera-borba fojtja a csigákat, Umbria rizzsel házasít szarvasgombát, az Abruzzók vidékén mézes narancshéjat szolgálnak fel desszertként, a szicíliai csemegékből pedig kiderül, hogy azon a vidéken terem a legjobb mandula. A római háziasszonyok már századok óta bizonyítják, hogy szerény hozzávalókból is lehet ízletesen főzni. Amit a bíborosok és prelátusok egykor lenéztek, ők még ma is városuk „piatti tipici”-jeként (tipikus ételeként) tálalják föl: az ököruszályt, a bőrös szalonnát és a pacalt. A nápolyiak spagettivel keverik a kagylót, sok paradicsommal és kaprival készítik a szárított tőkehalat és „hintóban utaztatják a friss túrót” (mozzarella in carozza), azaz: bivalytúró olajjal és felvert tojással, két szelet kenyér között megpirítva.

 

Capo Testa (Sardinia)

Szardínia „Északi fok”-ja a Capo Testa: szeszélyes sziklaalakzatok, türkizkék tenger és hangulatos öblök várják a turistákat.

 

 

Forrás: Ezerarcú világunk – Európa (296. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1991 ISBN 963 7961 04 6 ISBN 963 7961 06 4

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s