Black Stone (Mekka)

Az arab hitetlenség

Közzétette:

 

 

A nomád arabok vallásában Mohamed tanai sem jelentettek változást. Mohamedet kigúnyolták. „Soha se lehetett nekünk szánva Mohamed vallása. Mosakodjunk – ezt követelik tőlünk, de mivel? Hiszen nincs vizünk a sivatagban. Alamizsnát osztogassunk. Miből? Nincsen pénzünk. Böjtöljünk a ramadám hónapjában – fölösleges parancsolat, hiszen mi az egész esztendő alatt böjtöt tartunk. Mekkába zarándokoljunk Allahot imádni – mire való ez, ha Allah mindenütt jelen van.” Keleti utazók leírásai évszázadokon át változatlanul önálló vallási gondolkozásukról tesznek tanúságot. Volneynek (1783—85) azt mondták: „Nem látod-e, hogy az arabok mit sem gondolnak a prófétával és a Koránnal?! Közöttünk mindenki saját lelkiismeretének az útján jár.” Lamartine (1841) deistáknak mondja őket, akik istent hívják segítségül az élet minden körülménye között, és alázatos odaadással neki tulajdonítják a jó és a balszerencsét. Szertartásaik nincsenek, az iszlám szektával nem törődnek, hanem azt mondják: „Valamennyi ember isten teremtménye, mindnyájan egyenlők isten szemében. Nem kell a mások vallását tudakolni!” Lady Blunt Anna 1877—78-ban tett tapasztalatai alapján ezt írja a beduinok vallásáról: „Imádság, mint a vallás aktusa, a tősgyökeres beduinnál nem fordul elő. Még azok a törzsek is, amelyek a városokban uralkodó iszlámtól át vannak hatva, az imádságot csak idegenek előtt, tessék-lássék kedvéért gyakorolják. Elmondhatni, hogy a beduinoknál a külső vallásgyakorlat biztos jele az illető törzs erkölcsi fogyatkozásának. Az istenben való hit megvan a beduin lelkében; hitük azonban egyes-egyedül abban nyilvánul, hogy magukat isten akaratának alávetik. De ezzel már végére is jutottunk a sivatag vallásának. Annak a hitnek, mely ehhez oly közel rokonságban áll, s mely az emberi boldogságnak oly szükséges alkotó eleme, hogy van egy földöntúli élet, úgy látszik nyoma sincs a beduin lelkében. A beduin is mint Jób, a sírt a „sötétség helyének”tekinti és vágyainak nem tárgya az a remény, hogy a síron túl is élet vár rá. A mindenségről való képzeletében soha nem volt helye az égnek és a pokolnak.”

 

Black Stone (Mekka)

A mekkai fekete kő. Valószínűleg meteordarabok, melyek a Kába-szentély keleti falába vannak falazva. Ehhez zarándokolnak az egész világ mohamedánjai.

Az iszlám századokra nyúló hatása a beduinokat nem nagyon változtatta meg. Ma is ott van lelkük mélyén az az érzés, amellyel őseik tiltakoztak Mohamed újításai ellen: „Nem kell nekünk iszlám, mi megmaradunk a sivatag régi vallása, a murua mellett!”

Forrás: Szimonidesz Lajos – A világ vallásai (268. oldal) Könyvértékesítő Vállalat utánnyomás-sorozata, Dante Kiadás, Háttér Kiadó. Budapest ISBN 963 7455 93 0

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s