Adrar Plateau

A vörös áradat

Közzétette:

 

 

Apró sziget a vörös tengerben – kiszolgáltatottan a végtelen áradatnak, óriási hullámok ostromának. És a hullámok csak közelednek, egyre magasabbra csapnak, már a házak falát nyaldossák, lassan mindent elborítanak. A régi mecset minaretje állja majd legtovább a rohamot, és ha már minden elsüllyed, dacosan mered ki a hullámtengerből. Vagy mégis van még remény?

Chinguetti localisationMegéltek itt már nehezebb időket is, mondják egykedvűen a chinguetti öregek. Nehéz lenne megmondani, hogy tényleg ennyire nyugodtak, vagy egyszerűen nem akarják tudomásul venni a veszélyt.

Valóságos áradat és hullámzás ez, de ezek a hullámok nem zúgnak: hang nélkül közlekednek, mert homokból vannak. Az elképzelhető legszebb, legérdekesebb homokból. Színe a halványvörös és a barna árnyalatok keveréke, a naplemente előtt, amikor a legintenzívebb a fény, olyan, mintha belülről izzana, csábosan világítana. Gyönyörű, de halálos látvány: mert a Nyugat-Szahara homokja mindent beborít. Elárasztja az utcákat, eltorlaszolja a házak bejáratát, valósággal megfojtja a pálmákat, melyeknek már csak a koronája látszik ki. Némely házba úgy kell bemászni, mint a pincébe, olyan mélyen eltűnt a homok alatt.

 

Adrar Plateau

Adrar-fennsík

Már-már úgy fest, mintha Chinguettiben egész Mauritánia helyett vívná harcát az ember és a sivatag – ha egyáltalán lehet még harcról beszélni. Mindenesetre úgy látszik, könnyű dolga van az agresszor sivatagnak és mozgékony egységeinek, a vándorló homokbuckáknak. Az a veszély fenyeget, hogy a sivataggal vívott küzdelemben Chinguetti az ember vereségének szimbóluma lesz – éppen Chinguetti, az ősi oázisváros, amely 700 éves történelme során szellemi, vallási és kulturális központként nagy hírnévre tett szert a mohamedán világban. Chinguetti ezenfelül jelentős kereskedelmi piac volt; az Észak-Afrika és a Száhel- valamint a Szudán-övezet között ingázó, a Szaharán átkelő karavánok fontos megállóhelye.

 

Vue Generale de la vieille ville de Chinguetti en Mauritanie (François COLIN)

A mauritániai Chinguetti óvárosának általános nézete

Egy krónika szerint a 17. században gyakran megesett, hogy a karavánok 30 000 tevével hagyták el a várost. Ma már csak néhány teve és kecske akad, vásárolni kell számukra az ennivalót, mert a Chinguettit övező homoktengerben nincs mit legelniük. „Régen főként tehenek voltak errefelé – mondja a chinguetti prefektus –, a mai gyerekek azonban már nem is tudják, milyen a tehén”.

 

Bibliotheque, Chinguetti

Az egyik Chinguetti könyvtár

Virágkorában Chinguetti messze földön ismert, sokak által látogatott iskolaközpont volt, tekintélyes tudósokkal; innen indultak a nyugat-szaharai hívők ezrei az évente szervezett mekkai zarándoklatra. Ma már csupán a sok évszázados, értékes és gondosan őrzött bőrkötésű kéziratos könyvek emlékeztetnek erre az intenzív vallási szellemi életre.

 

Quaran, Chinguetti, Mauritania

Kézírásos Korán szöveg

Chinguetti évszázadokig el tudta látni magát élelemmel: gabona, gyümölcs, zöldség termett a datolyafák árnyékában. Ma is megvannak ezek az oáziskertek, de már magas homokdombok veszik körül őket, és a kutak egyre kevesebb vizet adnak öntözésükhöz. Külső segítség nélkül már nem is létezne a város.

A város még úgy-ahogy érzékelteti egykorú nagyságát, kocka alakú, középkori kőházai között járva megsejtünk valamit méltóságából, de a sok rom, a magas homokhegyek újra és újra eszünkbe juttatják: halálra ítélt településen vagyunk.

Chinguetti 1996 óta az UNESCO Világörökség része.

Forrás: Ezerarcú világunk – Afrika (266.oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1994 ISBN 963 7961 34 8 4. kötet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s