Nossa Senhora do Rosário temple in Cape Verde

A rabszolga-kereskedelem elosztóhelye

Közzétette:

 

 

A nyugat-afrikai partoktól 600 kilométerre – Szenegál és Gambia magasságában – egy hatalmas, vulkanikus hegység csúcsai emelkednek ki a tengerből: a Zöld-foki szigetek. A földkéreg itt már régóta nyugodt. Ma már csak a szigetcsoport legmagasabb hegye Fogo szigetén, a 2829 méter magas Pico vulkán aktív.

Az akkor még lakatlan szigeteket a 15. század közepén fedezték fel: portugál szolgálatban álló velencei hajósok bukkantak rá a kis sivatagos szigetekre, miután elhagyták az afrikai Cape Verdekontinens legnyugatibb pontját, a Dakar melletti Zöld-fokot. A szigeteken tehát a portugál lobogót húzták fel; ez lett az egyik első európai, tengerentúli gyarmat.

A következő évszázadokban a szigetekre szomorú feladat várt: fordítókorongként szerepeltek a rabszolga-kereskedelemben. Az európai rabszolgavadászok a trópusi Nyugat-Afrikából a Zöld-foki-szigetekre hozták az értékes zsákmányukat, melyet itt hajózták be túlzsúfolt vitorlásokba, hogy átszállítsák az Atlanti-óceán túlsó partjaira. Néhány rabul ejtett fekete, a fehér gyarmatosítók rabszolgájaként, a szigeteken maradt. A mai szigetlakók ősei tehát a hódítók és rabszolgáik: a 350 000 bennszülött 70 százaléka mulatt.

 

Nossa Senhora do Rosário temple in Cape Verde

Nossa Senhora do Rosário templom 1495-ben épült, ezzel a legrégebbi gyarmati templom a világon. Cidade Velha, Santiago-sziget

A rabszolga-felszabadítás csak 1876-ban szüntette meg a virágzó rabszolga-kereskedelmet az Ó- és Újvilág között. A szigetcsoport azonban változatlanul fontos csomópont maradt Európa és a távoli kontinensek között. A nagy európai kikötőkből egyre több hajó érkezett, útban Dél-Amerika, Dél-Afrika vagy Ázsia felé. A forgalmas hajózási útvonalakon közlekedő gőzösök számára a szigetcsoport fontos ellátóállomás lett.

De ez az időszak is rég a múlté. A mai világ elkerüli az Atlanti-óceán keleti részén fekvő kopár, sivatagos helyet – még a karcsú óceánjárók, korunk álomhajói sem vetnek már horgonyt São Vicente-szigetén, a mindelói Porto Grandéban, az ország legnagyobb kikötőjében.

Forrás: Ezerarcú világunk – Afrika (416.oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1994 ISBN 963 7961 34 8 4. kötet

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s