fresco in Casa dei Vettii

Festészet és szobrászat Itáliában

Közzétette:

 

 

Cimabue volt az első festő, aki a 13. század vége felé elszakadt a képzőművészetben már hosszú ideje domináló, megmerevedett bizánci stílustól. A gótikának Giovanni Pisano volt az első szobrásza, aki mindenekelőtt Andrea Orcagnára és Andrea Pisanóra volt hatással. A festészetben Giottóval kezdődik a gótika korszaka. A 15. század elejére – Masaccio freskóival, Lorenzo Ghiberti (a firenzei Battistero, a Keresztelőkápolna bronzkapuja) és Donatello (Dávid) szobraival – Firenze lett a kora reneszánsz szülőhelye. Ha Fra Angelico freskóin és képein még tovább élt is gótikus örökség, Fra Filippo Lippi és tanítványa, Sandro Botticelli művészetében már egy új realitásérzék kapcsolódott össze a késő gótika szigorúan stilizált formanyelvével.

 

fresco in Casa dei Vettii

Sok művészeti alkotás átvészelte Pompei pusztulását: freskó a Casa dei Vettii-ben.

Közép-Itáliában működött Piero della Francesca, Mantovában Andrea Mantegna, Velencében a Gentile testvérek és Giovanni Bellini. Rómában és Firenzében Leonardo da Vinci, Raffaello és Michelangelo volt az érett reneszánsz hármas csillagzata, Velencében pedig Tiziano, Tintoretto és Paolo Veronese. Michelangelo freskói (a Sixtusi-kápolna Rómában) és szobrai (Dávid Firenzében) már a barokk formavilágba való átmenetet jelentik. A barokk festészet úttörője volt Coreggio és mindenekelőtt Michelangelo da Caravaggio. Giovanni Battista Piazetta és Giovanni Battista Tiepolo (a würzburgi Új Rezidencia freskói) munkássága jelenti a 18. századi festészet csúcspontját.

Az egész európai művészetet érintő újabb impulzusok majd csak a 20. században, a futurista mozgalommal indultak ki Olaszországból. Giorgio de Chirico és Carlo Carrá a modernek első képviselője. Nemzetközi hírnevet szerzett a szobrász Marino Marini és Giacomo Manzú, valamint a festő Renato Guttuso.

Forrás: Ezerarcú világunk – Európa (305. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1991 ISBN 963 7961 04 6 ISBN 963 7961 06 4

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s