Guglielmo Marconi in South Wellfleet at 1903

Guglielmo Marconi

Közzétette:

 

 

Az én életművem lerakta az alapját annak, amit majd az elkövetkező nemzedékek fognak felépíteni” – jelentette ki a drót nélküli távíró feltalálója. Ez a készülék új korszakot nyitott az emberi kommunikációban.

A nagy találmány talán meglepő helyen született meg: Marconi hálószobájában. 1894-et írtunk. Ekkor még senki sem hitte volna, hogy az elemekkel, csengőkkel és fémlemezekkel bíbelődő fiatalember egyszer még elektromágneses hullámok útján el fog juttatni egy üzenetet az Atlanti-óceánon túlra. Az olasz Postaügyi Minisztérium, amelytől Guglielmo Marconi pénzt kért a kísérletek folytatására, biztosan nem, mivel folyamodványát kiszignálták továbbításra egy római elmegyógyintézetbe.

Szerencsére Marconi eltökélten bízott benne, hogy az elektromágneses hullámokkal – melyeket korábban már olyan fizikusok tanulmányoztak, mint Maxwell és Hertz – igen is lehetséges a távolsági kommunikáció. Mind magasabbra helyezte el az antennát, hogy minél kevesebb akadály álljon a hullámokat küldő és fogadó készülék útjába. 1895-ben már képes volt fogni egy két kilométerről küldött jelet. Érezte, hogy közel van a nagy áttörés. Ír származású anyjának javaslatára átköltözött Londonba, ahol végre szabadalmaztatni tudta drót nélküli távíróját.

 

Guglielmo Marconi in South Wellfleet at 1903

Marconi 1903 elején a massachusettsi South Wellfleetben, ahol az újonnan megnyitott távírdát Theodore Roosevelt amerikai elnök VII. Edward angol királynak küldött üzenetével avatta fel. Ennek a lényege csupán annyi volt, hogy az amerikai nép szívélyesen üdvözli a brit népet.

Öt évvel később, 1901. december 12-én jött el a nagy pillanat: az S betűt jelentő három rövid jel megérkezett a cornwalli Poldhuból a kanadai Új-Funlandba, méghozzá az éteren keresztül, kábelek beiktatása nélkül. Az emberi hang első továbbítására még jó húsz évet kellett várni, de Marconi 1909-ben így is megkapta találmányáért (Carl Ferdinand Braunnal megosztva) a fizikai Nobel-díjat.

Az új eljárásnak először a nyílt tengeren vették hasznát a bajba jutott hajók, hiszen az így leadott vészjeleknek köszönhetően számos életet lehetett megmenteni, többek közt a Titanic 705 utasáét. A hajó katasztrófájának éve, 1912 egyébként Marconi számára is balszerencsés volt, mert egy autóbalesetben fél szemére megvakult. Ám ő folytatta munkáját, és a következő évtizedekben is elhalmozták díjakkal és egyéb elismerésekkel, ám a nagy találmányhoz foghatóval többé már nem tudott előállni.

Forrás: Roberto Mottadelli, Gianni Morelli – A 20. század legmeghatározóbb egyéniségei (44—45. oldal) Corvina Kiadó, 2018 ISBN 978 963 13 6495 8

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s