Budapest, 1956. november 04.

A szovjet intervenció – ’56. november 4-én

Közzétette:

 

 

Nagy Imre október 28-ai bejelentéseivel a kormány összhangba került a diákok és a tüntetők eredeti követeléseivel. Az ezen az alapon megkezdett tárgyalások eredményeként október 30-ára megalakult a Nemzetőrség, amely a rendőri alakulatok mellett a felkelők csoportjaira épült. A szovjet csapatok ugyanezen a napon megkezdték a kivonulást Budapestről. Az MDP feloszlott, és Magyar Szocialista Munkáspárt néven alakult újjá. Ezzel egyidejűleg a régi koalíciós pártok is újjászerveződtek. Október 31-én megjelent a fővárosban a mindaddig házi őrizetben tartott prímásérsek, Mindszenty József, akit egy páncélosalakulat hozott Budapestre. A forradalom különleges hatalmi szervei voltak a munkástanácsok, amelyek a nagyobb üzemekben alakultak meg.

Az egypártrendszer felváltása többpártrendszerrel megegyezett Nagy Imre és az MSZMP vezetőinek jövőre vonatkozó elképzeléseivel. A november 2-án újjáalakult kormányban a kommunistákat Nagy Imrén kívül már csak ketten – egyikük Kádár János volt – képviselték, a kisgazdákat és a szociáldemokratákat hárman-hárman és a parasztpártiakat is ketten. Október utolsó napjaiban úgy látszott, hogy talán Moszkva is elfogadja a kibontakozásnak ezt az útját. Az erre vonatkozó remények azonban nem váltak valóra: az SZKP elnöksége október 31-én a felkelés leverése s Magyarország csatlós-státusának helyreállítása mellett döntött. Döntésük meghozatalában a Kreml urait döntően befolyásolta az Egyesült Államok passzív, megengedő magatartása, valamint a szuezi válság. A szovjet csapatok november 4-én hajnalban kezdték meg támadásukat Budapest ellen. A magyar honvédség nem fejtett ki ellenállást, Maléter Pál honvédelmi miniszter, akit a szovjetek már korábban tőrbecsaltak és letartóztattak, nem szólíthatott fel erre. Király Béla, a Nemzetőrség főparancsnoka és Budapest katonai parancsnoka, aki Ausztriába menekült, ugyancsak nem adott ki ilyen parancsot. Ezzel magyarázható, hogy a szovjet páncélosok meglehetős gyorsasággal keresztülrobogtak a városon és reggel 8 órára elérték a parlamentet. A vezető politikusok közül ott addigra már csak Bibó István, az új kormány parasztpárti államminisztere maradt. Nagy Imre és más reformkommunista vezetők a jugoszláv követségtől kértek és kaptak menedéket. Mindszenty pedig az amerikaitól.

 

Budapest, 1956. november 04.

József körút, Práter utcától a Pál utca felé nézve. ISZ-3 harckocsi 122 mm-es ágyújának maradványa Forrás: Fortepan / Nagy József

A válságos helyzetnek meglehetősen ellentmondott Nagy Imre rövid rádiónyilatkozata, amelyben arról beszélt, hogy a kormány a „helyén van” és „csapataink harcban állnak”. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy a felkelők nem tették le a fegyvert, hanem ismét szembeszálltak a szovjet túlerővel. A november eleji ellenállók nagyjából ugyanazok voltak, mint a 24—25-ei harcosok. Erre utal, hogy a harcokban elesett mintegy két és fél ezer személy 44%-a 25 éven aluliak, és 58%-uk fizikai munkások közül került ki. A halálesetek 78%-a Budapesten történt. A sérültek többsége – mintegy 20 ezer fő 77%-a – ugyancsak budapesti, s csaknem fele 30 éven aluli volt. A fegyveres felkelés és ellenállás tehát nagymértékben a fővárosra koncentrálódott, és tipikus, jellegadó résztvevői fiatal munkások voltak.

Az ellenállást leverő szovjet alakulatok után november 7-én egy szovjet páncéloson Budapestre érkezett Kádár János, akit ugyanúgy a szovjet vezetők állítottak az ország élére, mint előtte Rákosit, Gerőt és Nagy Imrét.

Forrás: Romsics Ignác: Magyarország története (440—441. oldal) Kossuth Kiadó, 2017 ISBN 978-963-09-9005-9

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s