Béla Bartók

Bartók Béla: Magyar képek

Közzétette:

 

 

1931-ben Bartók meghangszerelte néhány korábbi zongoradarabját, amelyeket különféle sorozatokból válogatott és fűzött újabb ciklusba. A rövid darabok eredeti jellegén a Béla Bartókhangszerelés által nem kívánt változtatni, a dallam fontos szerepét valamennyiben meghagyta. Az Este a székelyeknél című közismert darab az 1908-ban komponált Tíz könnyű zongoradarab ötödik száma volt. A falusi emlékeket felidéző, székely dallamok stílusában fogant melódia fafúvósokon szólal meg, míg a vonóskar harmóniái a szenvedélyes deklamáció hátterét adják. Ugyanebből a sorozatból való a Medvetánc is, amely a kanásztáncok ritmikáját eleveníti fel. A Melódia az 1910-ben írt Négy siratóének második tétele. Érzelmes feszültségét egyre gazdagabbá váló hangszerelés és egyre fokozódó dinamika jelzi. A kicsit ázottan az 1911-ben befejezett Három burleszk második darabja. Groteszk humora nem egy érdekes hangzási effektus kipróbálására nyújt alkalmat a komponistának. A sorozatot berekesztő Ürögi kanásztánc az 1908—1909-ben írt Gyermekeknek című ciklusból ismert. Bartók megjegyzése szerint „Felső-Iregh utolsó furulyása így adta elő a »Házasodik a tücsök« szövegű dalnak dallamát.” Egyébként ez a darab a ciklus egyetlen népdalfeldolgozása.

(I. Este a székelyeknél. Lento rubato – Allegretto; II. Medvetánc. Allegro vivace; III. Melódia. Andante; IV. Kicsit ázottan. Allegretto rubato; V. Ürögi kanásztánc. Allegro molto.)

Forrás: Pándi Marianne – Hangversenykalauz I. (Zenekari művek) (365. oldal) Zeneműkiadó Budapest, 1976 ISBN 963 330 127 0

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s