Fine Art Museum, Budapest

A Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye

Közzétette:

 

 

Az Antik Gyűjtemény történetéről

A Szépművészeti Múzeum Antik Gyűjteménye különleges helyet foglal el Magyarország kulturális életében. Ez az egyetlen átfogó antik művészeti gyűjtemény hazánkban, az egyetlen hely, ahol közvetlenül lehet találkozni a klasszikus ókor tárgyi örökségével. E tény jelöli ki tevékenységének három fő területét.
1. közvetlen muzeológiai feladatai közül kiemelkedik a mintegy 5.500, kizárólag Magyarország területén kívül előkerült műtárgy gondozása, tanulmányozása és bemutatása. A gyűjtemény felöleli a klasszikus ókor egész időszakát (Kr.e. 3. évezred – Kr.u. 6.sz.), és gazdag képet ad annak fő művészeteiről (görög, etruszk, római, graeco-egyiptomi). Mintegy tucatnyi, világszerte számontartott darabot is őriz. 2001. novemberében létrejött az Eunomia kiemelten közhasznú alapítvány, amelynek kizárólagos célja a Gyűjtemény gyarapítása.
Mintegy 35.000 tételes fénykép- és diatára zömmel a Gyűjteményben őrzött műtárgyak felvételeit tartalmazza.
A Gyűjtemény kezeli és gyarapítja a Szépművészeti Múzeum kb. 25.000 tételes régészeti könyvtárrészét is, Magyarország egyetlen, nemzetközi szintű klasszika archaeológiai szakkönyvtárát, a tudományos kutatómunka legfontosabb segédeszközét.
A Gyűjteményhez kapcsolódik az 1998-ben felavatott új fémrestaurátor-műhely, ami a svájci kormány, a Hellas és Róma Társaság (Genf), valamint további magyar és külföldi adományozók segítségével valósult meg.
2. A Gyűjtemény évtizedek óta a magyarországi klasszika archaeológia egyik legfontosabb tudományos műhelye. Az egyéni kutatások (elsősorban a Kossuth-díjjal elismert Szilágyi János György) munkássága mellett kiemelkedő a Gyűjtemény egyes anyagcsoportjait feldolgozó monográfia-sorozat (Monumenta Antiquitatis extra fines Hungariae reperta), amellyel „a magyar kutatás az e téren rá háruló egyik leglényegesebb és legnagyobb figyelmet érdemlő kötelességének tesz eleget”. A sorozatot a római „L’Erma” di Bretschneider, a világ egyik vezető régészeti könyvkiadója jelenteti meg, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) másfél évtizede tartó támogatásával. A Gyűjtemény évtizedek óta részt vesz az egyetemi oktatásban is (ókori nyelvek, művészettörténet, klasszika archaeológia). Anyagára szakdolgozatok, doktori témák sora épül. A kutatómunka jelentős része nemzetközi együttműködés keretében zajlik.
3. A Gyűjtemény ismeretterjesztő tevékenységének fő színtere a legutóbb 1997-ben megnyílt állandó kiállítás. Közel ezer művet mutat be a klasszikus ókor évezredeiből, köztük világhírű darabokat is, pl. a mindenütt csak ‘budapesti táncosnő’ néven ismert görög lányszobrot, a Grimani-kancsót vagy az actiumi csatát ábrázoló márvány reliefciklus lapjait, köztük a tavaly megszerzett híres domborművet. A kiállított együttes „kézzel fogható” segítséget nyújt annak felfedezésére, hogy mi minden kapcsolja össze és mi minden választja el egymástól korunkat és a klasszikus ókort, az európai népek egyik alapvető közös hagyományát.

Fine Art Museum, Budapest

Szépművészeti Múzeum


A Gyűjtemény történetéből
Míg szerencsésebb országokban hatalmas uralkodói gyűjtemények vetették meg a múzeumok alapjait, hazánkban általában kevesek szívügye volt, hogy itthon is láthatók legyenek a klasszikus ókor, Európa egyik alapító hagyományának alkotásai. Mátyás király gyűjteménye éppúgy szétszóródott, mint a 17-19. század nagy főúri magángyűjteményei, köztük is a legnagyobb, a Fejérváry – Pulszky-gyűjtemény. A művek közül jó néhány Európa legnagyobb múzeumait gazdagítja – a Szépművészeti Múzeumba csupán egy-kettő jutott, köztük a Grimani-kancsó. Az általuk összegyűjtött legfontosabb műtárgyakról akvarell-sorozat készült (Liber Antiquitatis, Eperjes 1842). Az általuk összegyűjtött legfontosabb műtárgyakról akvarell-sorozat készült (Liber Antiquitatis, Eperjes 1842).
A Szépművészeti Múzeum létrehozásakor az ókori művészetet csupán az antik szobrászat emlékeinek gipsz másolatai képviselték. Az Antik Gyűjtemény 1908-ban alapíttatott meg, egy kivételesen szerencsés állami döntés révén; Hekler Antal régész, művészettörténész kezdeményezésére a kulturális kormányzat megvásárolta a müncheni Paul Arndt nagyértékű, 135 tételes szobrászati gyűjteményét; ezt 1914-ben terrakották megszerzésével egészítették ki.
A második világháborúig terjedő időszak legfontosabb eredményeként egy-egy kiemelkedő jelentőségű műalkotás került a szobrászati gyűjteménybe.
Az 1980-as évek végéig sikerült összegyűjteni a magyar múzeumokban és gyűjteményekben szétszórtan őrzött antik műtárgyakat. Erre az 1934-es múzeumi törvény alapján került sor, ami a Szépművészeti Múzeumot jelölte ki a Magyarország területén kívül előkerült művek őrzési helyéül). A Gyűjtemény antik vázákkal, görög, itáliai bronzszobrocskákkal és edényekkel, egyiptomi textilekkel gazdagodott és átfogó művészeti gyűjteménnyé vált. 

Forrás: Szépművészeti Múzeum

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s