Giovanni Paisiello

Közzétette:

 

 

(1740—1816)

Termékeny zeneszerző, ő vezette be az olasz operát a cári udvarban. A Sevillai borbély című operája olyan népszerű volt, hogy óriási botrány tört ki, amikor Rossininak volt mersze ugyanezt a témát megzenésíteni.

Giovanni Paisiello

Giovanni Paisiello (Taranto, 1740. május 9. – Nápoly, 1816. június 5.) 18. századi olasz zeneszerző, az opera buffa egyik legnagyobb mestere. |Paisiello a csembaló előtt, Marie Louise Élisabeth Vigée-Lebrun festménye, 1791

 

Katalin cárnő nagy becsben tartotta zenetanárát. Amikor egy hideg reggelen őt kísérve megborzongott, az uralkodónő levette drágakövekkel díszített palástját, és Paisiello vállára terítette.

Beloszelszkij tábornagyot úgy elöntötte a féltékenység, hogy arcon ütötte Paisiellót. A zeneszerző – aki jó felépítésű, izmos férfiú volt – nem hagyta annyiban, és visszaütött. A felháborodott katona bepanaszolta Paisiellót a cárnőnél. Azt követelte tőle, hogy azonnal távolítsa el az udvartól, amiért kezet mert emelni az Orosz Birodalom egy főtisztjére. Katalin válasza így hangzott:

Nem akarok és nem fogok helyt adni kérésének. Ön méltatlanul viselkedett, amikor egy vétlen embert és művészt megbántott. Csodálkozik, hogy ő is megfeledkezett magáról? Ami pedig a rangot illeti, én ötven tábornokot is kinevezhetek, de Paisiellót senkiből nem tudok csinálni.

Forrás: Norman Lebrecht – A komolyzene anekdotakincse (55. oldal) Európa Könyvkiadó Budapest, 2012 ISBN 978 963 07 9362 9

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s