guggenheim museum, bilbao

A baszkok

Közzétette:

 

 

Spanyolország és kultúrája nem az a nagy egység, mint aminek az első pillanatban látszik. Nemcsak a „másik Spanyolország” van mindig és mindenütt jelen: a vidékek között is nagyok a különbségek. Ha el akarunk jutni az egyes vidékek lényegéhez, nemcsak mentalitásban és a kultúrában, hanem mindenekelőtt a nyelvben kell figyelembe vennünk az eltéréseket.

Euskadi localisationA legjobb példa erre a Baszk-föld, melynek három spanyolországi tartománya – Franciaországban is van baszk vidék – az ország legérdekesebb részei közé tartozik. Csak kevés turista ismeri a baszk vidékek bő esőtől zöld hegyeit és erdeit, amelyek egyáltalán nem hasonlítanak a „szokványos” spanyolországi képre, az örökké kéklő ég alatti napfényes tájra.

A baszkok számára szent guernicai tölgy alatt a spanyol királyok már évszázadokkal ezelőtt esküvel erősítették meg Baszkföld szabad kereskedelmi jogát, s annyi önállóságot engedtek ezeknek a nyers, kissé mindig darabos alattvalóknak, amennyit a baszk nacionalizmus kicsikart belőlük. Radikális baszk nacionalisták ma is szívesen látnának egy Spanyolországtól független, de franciaországi baszkokat is egyesítő önálló Baszkföldet. Az ETA nevű terrorista szervezet véres merényletekkel próbálta megvalósítani ezt az utópiát. A Spanyolország északi részén lappangó polgárháború mérlege: több mint 600 politikai áldozat.

Hogy Baszkföld mennyire más, mint Spanyolország többi része, tüstént rájön az utazó, mihelyt a határt átlépve Spanyolországba érkezik. Autós térképével ugyanis nem sokra megy, mivel a helynevek baszk nyelven mások, mint spanyolul. San Sebastian például Donostia – még csak nem is hasonlít egymásra a két városnév.

 

Donostia (Euskadi)

San Sebastian (Donostia)

A baszk nyelv valójában nemcsak a spanyoltól különbözik teljesen, hanem minden más európai nyelvtől is. Baszkföldön ezért több nyelv ismeretével sem lehet eligazodni. Maguk a baszkok egyfajta európai ősnyelvnek tartják anyanyelvüket, de a nyelvészek szerint senki sem tudja pontosan, honnan is ered a baszk nyelv, és hogyan fejlődött ki. Mivel annyira nehéz – a legenda szerint még az ördög is fogadást veszített, mert képtelen volt megtanulni –, nem is beszéli minden baszk. Becslések szerint a baszk lakosságnak mintegy húsz százaléka ismeri a helyi nyelvet, azért csak ennyien, mert Franco idején megtiltották használatát. A Madridban székelő, központi hatalomra épített katonai diktatúra nem tűrt meg semmilyen helyi sajátosságot, így próbálva demonstrálni Spanyolország „egységét”, ami sohasem létezett.

 

Picasso: Guernica

Picasso Guernicája Madridban. A remekmű a spanyol polgárháború alatt lebombázott baszk városka, Guernica tragédiájának hatására született 1937-ben.

Ma Baszkföldön az iskolás gyerekek a spanyol mellett hazájuk nyelvét is tanulják, vannak baszk nyelvű napilapok, van akadémia a baszk nyelv ápolására, baszk televíziós program és Bilbaóban még szimfonikus zenekar is, melyben persze jobbára külföldiek – amerikaiak, csehek, lengyelek – játszanak, hisz nincs elegendő jó baszk zenész. A nacionalizmus alkalmanként furcsa virágokat is terem.

 

guggenheim museum, bilbao

A Bilbaóban található modern és kortárs művészetek múzeumát, azaz a Guggenheim Múzeumot Frank Gehry kanadai-amerikai építész tervezte, és a Ferrovial építette. Bilbao Spanyolországban a baszk nép fővárosa.

Forrás: Ezerarcú világunk – Európa (332. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1991 ISBN 963 7961 04 6 ISBN 963 7961 06 4

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s