Poket

Könyvet automatából

Közzétette:

 

 

Könyvet automatából szlogennel hirdette meg a Sztalker Csoport zsebkönyvprojektjét, a POKETet. A családok évében, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon hét automatával indult a zsebkönyvsorozat árusítása, a kezdeményezés indulásaként a város forgalmasabb pontjain ezekből lehet hozzájutni a zsebkönyvekhez. A támogatók – vagyis kőszínházak és kulturális intézmények – nevét viseli a hét budapesti automata, ezzel is jelezve, hogy a POKET Becsei H. Miklósközös ügy. Vecsei H. Miklós, a csoport vezetője azt az emberi hangulatot szeretné visszahozni, ami az okostelefonok elterjedése előtt volt, vagyis a POKET az olvasás népszerűsítés mellett a közösség építését is céljának tekinti. Az indulásról és a célokról Vecsei H. Miklóssal beszélgettünk.

Milyen visszhangot várnak a meglepett járókelőktől, amikor kávé, üdítőital és csokoládé helyett könyveket találnak majd az automatákban? 
Szeretnénk, hogy az emberek minél hamarabb tudomást szerezzenek az automatákról és célzottan keressék őket. Ha esetleg mégis véletlenszerűen találkoznak eggyel, úgy gondoljuk, hogy már önmagában gondolkodásra késztet a tény, hogy fizikai betevő helyett, szellemi betevőt is kínálnak az utca emberének.

A szándék a lelassulás-lelassítás, és a képernyő helyett a betűk népszerűsítése. Lesz átütő változás?
Pár hetes tapasztalatok alapján mondhatjuk, hogy igen. A projekt kezdeteitől világos volt számunkra, hogy az emberek szívesen olvasnának, ha mindig elérhető távolságban lenne tőlük a könyvük. Mi betettük a zsebükbe és olvasnak is. Félévre szánt készleteink már nyolc nap alatt elfogytak, és rengeteg pozitív visszajelzést kapunk arról, hogy nemcsak megveszik, hanem el is olvassák a POKET kiadványokat.

Az olvasás népszerűsítése és a közösségépítés 50-50%-ban fontos e projekt kitalálóinak?
Igen. Úgy érezzük, hogy a magyar városokban az emberek egyre kevésbé érezhetik magukat egy közösség tagjainak. „Szürkülni” kezdett a városi tömeg hangulata, főképp a céltalan okostelefon-böngészés okán. A POKET projekt egyik fő célja, hogy ha két ember meglát a másik kezében egy POKETet, akkor legalább egy pillanatra össze tudjanak nézni azzal a tudattal, hogy egy hasonló értékeket képviselő, egymást esetlegesen meghallgatni tudó városi közösség tagjai.

Mit tekintenek sikernek? Milyen eredménnyel lesznek elégedettek?
PoketSzeretnénk, ha a POKET hosszú éveken át szimbóluma lehetne egy elmélyülést, kapcsolatokat és csendeket kereső városi közösségnek. Úgy tűnik ezt már az első két héten sikerült teljesítenünk, innentől arra próbálunk figyelni, hogy ne lankadjon a lelkesedés.

Mi a POKET vagy pocket, zseb? Hogyan ejtsük helyesen? Avagy az anyanyelvet ápolók örülnek-e a megfogalmazásnak?
Szeretnénk, ha a POKET külföldön is elterjedhetne. Svájcból, Amerikából, Angliából, valamint Franciaországból kaptunk érdeklődő megkeresést, esetleges külföldön felállítandó automaták kapcsán. Mi büszkén és szívesen adjuk az ötletet, feltéve, hogy megtarthatjuk a POKET nevet és szerepelnek majd magyar művek az említett országok nyelvére fordítva. Számunkra a POKET szó tartalmazza azt, hogy „a magyar így európai”, ezzel a kedves konoksággal és mégis vágyódással valami új iránt. Új, azaz innovatív, azaz feltesszük a kérdést, létezik-e lassító innováció.

Vecsei H. Miklós színművész ötletükkel a Magyar Művészeti Akadémiát is megkereste, és az MMA a projekt mögé állt, melynek lebonyolítását részben finanszírozza. Bár a zsebkönyv-automaták egyelőre csak Budapesten találhatók meg, a szervezők rengeteg vidéki általános iskola és gimnázium diákjától kaptak jelzést, jelentkezést, hogy ők is szívesen olvasnák a POKETet. Ebben szintén a Magyar Művészeti Akadémiától kaptak támogatást, hogy 100 csomag POKET-et, vagyis az első öt zsebkönyvet kioszthassák vidéki és határon túli fiataloknak.

Hol tudják népszerűsíteni a „vitrinbe zárt” könyveket?
A Facebook-közönségünk közel 12 000, az Instagram-közösségünk 5000 főt számlál. Ezeken kívül szinte nincs is olyan sajtó- vagy médiaorgánum, akik ne tudósítottak volna a POKETről.

ÜGY-ként emlegetik. Miért fontos önöknek, és kik is állnak a projekt mögött?
A Sztalker Csoport célja, hogy a mai tizen-húszonéves generáció húsz év múlva ne egy maihoz hasonló, szétszabdalt, individualista társadalom képét mutassa. Ehhez azonban már most prioritásként kell kezelnünk az egymás gondolatainak elfogadásán, megértésén alapuló nyitott közösségek kialakítását. Ennek a missziónak egyik ága a POKET projekt, amely főbb támogatóként tudhatja maga mögött Budapest Főváros Önkormányzatát, a Budapesti Tavaszi Fesztivált, a 11. és 12. kerület Önkormányzatát, valamint az Új Nemzedék Központot. Az automaták minden esetben egy budapesti kőszínház vagy kulturális intézmény nevét fogják viselni, ezzel is hangsúlyozva a létező közös ÜGYben való egyetértést.

Mely könyvekkel indulnak, és miért ezeket a kiadványokat választották? 
Az első öt könyvünk a következő: Szerb Antal – Utas és holdvilág, Esterházy Péter – „És mesélni kezdtem” (először jelenik meg Dés László válogatása), Molnár Ferenc – A Pál utcai fiúk, Csáth Géza – Egy elmebeteg nő naplója, Krúdy Gyula – Ady Endre éjszakái. A köteteket Grecsó Krisztiánnal válogattuk, a válogatás igyekszik az érdeklődök minél szélesebb spektrumát lefedni. Később lehetőség lesz arra is, hogy a közönség szavazzon, mely művet/műveket látná szívesen.

Miért fontos, hogy „nagykövetet” válasszanak? Mi lesz az ő feladatuk?
Mindegyik könyvnek van egy nagykövete, akiknek különösen fontos az adott zsebkönyv, így örömmel vállalták, hogy népszerűsítik az adott könyvet, illetve a projektet, minden fórumon. Rudolf Péter, Dés László, Lábas Viktória, Geszti Péter, és Zacher Gábor az induló könyvek nagykövetei.
A továbbiakban szeretnénk még több kortárs, valamint természetesen női szerzőket is. Emellett a POKET a fesztiválszezon kezdetével megjelenik majd magyar regények angol fordításaival.

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

One comment

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s