View of Anne Hathaway’s Cottage in Shottery near Stratford upon Avon

Shakespeare szülőföldjén

Közzétette:

 

 

Ha az országnak van „szíve”, akkor bizonyára errefelé, Stratford-on-Avon környékén: kis Stratford-on-Avon Church and Lock, 1883, Benjamin Williams Leaderfalvak, félig fából, félig kőből épült házak, folyók és patakok; az Avon kilométereken át szabályozatlanul kanyarog régi medrében. Kis erdők, dombok, legelésző birkanyájak, mocsaras mezők. Ofélia fűzfái.

Az ország egész kultúrtörténete föltárul előttünk: kőkorszakbeli maradványok, római utak, angolszász bástyák, kastélyok és katedrálisok, csatamezők minden mennyiségben, udvarházak, parasztházak, városi házak. Ez a világ mindenütt tetten érhető: a városokban, mint Worcester és Coventry, a kisebb településeken, mint Stratford, a falvakban, az erdőkben, réteken és szántóföldeken. Semmi sem túl nagy, túl széles, túl távoli, túl magas, túl mély. Emberarcú táj. Stratford-on-Avon jó példa erre. Már az 1086-ból származó híres Domesday-könyv – az egykori királyság térképészeti-szociológiai statisztikája képekben – megemlíti a worcesteri püspök udvarházát s körülötte néhány zsellérkunyhót. A falu 1196-ban kapta meg a vásároztatási jogot. Minden év októberében itt volt a szolga- és cselédvásár, a „mop”, ahol adták és vették az emberi munkaerőt. A szerződés egy évre köttetett, aztán lejárt. Még ma is piac van itt minden év október 01-én – „the mop fair”.

Shakespeare's MemorialA kisvárosban rendek alakultak ki; Stratfordnak Shakespeare korában 1500 lakója volt. Ennyi ember fért be akkoriban a 16—17. század fordulóján a londoni Globe színházba, ahol Shakespeare műveit előadták. Az író szülővárosának minden lakóját meghívhatta volna egy előadásra. Stratfordban volt az ország egyik leghíresebb latin nyelvű iskolája, ahol a tehetséges gyerekeknek nem kellett tandíjat fizetniük. Shakespeare is az ösztöndíjasok közé tartozott.

 

shakespeare Birthplace

William Shakespeare szülőháza, Stratford Upon Avon

A korabeli házak: sötétbarnára és fehérre festve, csúcsos oromzattal, ólomüveg-ablakokkal, sok kéménnyel. Körülöttük kertek, csupa olyan növény és virág, ami Shakespeare műveiben is szerepel: rozmaring, kakukkfű, ördögszekér, harangláb, ibolya, Lestyán. És Tudor-korabeli házak, macskaköves utcák, néhány klasszicista épület; a csónakház még mindig ott van, a kis hídtól lefelé, a keskeny folyó partján; megvan az ösvény is, amelyen Shakespeare View of Anne Hathaway’s Cottage in Shottery near Stratford upon AvonShotterybe látogatott. A szomszédos faluban cseperedett fel Anne Hathaway: a már huszonöt év körüli parasztlány sietve beevezett a házasság révébe, hogy hat hónappal később gyereket szüljön a 18 éves Shakespeare-nek. De ez egy másik történet.

Stratfordnak, ennek a jómódú, egyszerű városkának a története is meghitt, kulturált, vidékies. Miként a körülötte lévő kisebb-nagyobb településeké. A vasárnapi istentisztelet még ma i esemény, órák hosszat sétáltatják a kutyákat, az újságolvasás mindennapos kultusz, az előkertben virágok nyílnak, természetesen szó esik az időjárásról, délután teáznak, a szomszédok a pubban cserélik ki a véleményüket. Bármi történjék a világban, errefelé minden rendben van – a maga módján.

Forrás: Ezerarcú világunk – Európa (234-235. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1991 ISBN 963 7961 04 6 ISBN 963 7961 06 4

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s