Petra

Az arabok vallása

Közzétette:

 

 

Arábia félszigete háromszor akkora, mint Németország. Hatalmas terület, a fele azonban sivatag vagy sivatagklímájú legelő, amelyen nomád arabok vándoroltak s mindössze legfeljebb harmadrésze művelhető föld, de az is csak akkor, ha öntözőművekkel gondoskodnak a kultúrnövények számára szükséges nedvességről. Legtermékenyebb része a délnyugati, melyen ősrégi városok emelkednek s melyet az ókorban alapos túlzással „boldog Arábiának” neveztek. Itt apró államok, kis királyságok álltak fenn egymás mellett, melyeknek arab lakossága négy népre oszlott. A minäusok, sabäusok, a katabánok chatramotiták nyelve csak nyelvjárásbeli különbségeket mutat fel. Történetük Kr. e. másfél ezer évvel lesz világosabbá. Észak-Arábiában a nabatäusok országa emelkedik ki, amely Kr. e. 200-tól Kr. u. 106-ig egyesítette a különben független és államéletre kevés hajlandóságot mutató arab törzseket. Ennek az országnak Petra volt a fővárosa, az a Petra, amely csodálatos épen megmaradt őskori emlékeivel máig is beszédes bizonyítéka az ókori kultúrának.

 

Petra

Petra – Jordánia varázslatos romvárosa

Ezeknek a kis városoknak, apró országocskáknak, a puszta szélén vándorló nomád araboknak a vallása nem volt egységes. Minden városkának külön vallása volt, minden törzsnek megvoltak a saját istenei. Fejletteknek sem állíthatók ezek a vallások. Nagyobbrészt kőfétiseik vannak s a puszta vallása legmagasabbra ott emelkedik, ahol a nap, a hold és a csillagok áhítatával tölti el arabjai lelkét. Alacsonyabb rétegeiben animisztikus, kulturáltabb helyeken csillagvallás adják meg az arabok vallásának sajátos jellegét.

Forrás: Szimonidesz Lajos – A világ vallásai (267. oldal) Könyvértékesítő Vállalat utánnyomás-sorozata, Dante Kiadás, Háttér Kiadó. Budapest ISBN 963 7455 93 0

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s