Vianden, Luxembourg

Kis állam Európa szívében

Közzétette:

 

 

Alig van ország a kontinensen, ahol ilyen kis területen ennyi kultúra keveredne, de a lakosság, noha erős a nemzeti öntudata, mégis ennyire európainak érezné magát. Abban föltétlenül fölülmúlják a szomszédaikat, hogy gyerekkoruktól kezdve három nyelvet tanulnak: odahaza a letzebuerget, az általános iskolában a németet és a franciát.

 

Luxembourg Fortress

Luxemburg 963-ban alapított városának arcát évszázadokig erődrendszere határozta meg. Ma a városban urbánus sokszínűség uralkodik: a szűk területen az óváros, a banknegyed, az ipari létesítmények, a modern lakó- és igazgatási épületek jól megférnek egymással.

Aki ellátogat a nagyhercegségbe, annak lépten-nyomon feltűnik a kultúrák és nyelvek keveredése: az üzletek feliratai csaknem mind franciák, az újságok viszont nagyrészt németül jelennek meg. Néhány cikket azonban a nehezen érthető letzebuergi nyelven írnak, ami Mosel-vidéki frank dialektus, francia szavakkal keverve, s amit a Moselen túl is minden nehézség nélkül megértenek. A luxemburgi rádió adása háromnyelvű, a templomokban német és francia nyelvű az istentisztelet.

A kis állam történelmében és jelenében két nagy szomszédja, Franciaország és Németország egyszerre jelentett lehetőséget és veszélyt. A Mosel, az Ardennek és a lotharingiai ércbányák határolta országot sokszor megtámadták idegen csapatok, utoljára a német hadsereg a második világháborúban. Sok luxemburgi ma is tart attól, hogy a szomszédos kultúrák szívóereje megfosztja őket kulturális identitásuktól. Saját nyelvük, szokásaik, helyi hagyományaik gondos ápolása az elkülönülést jelenti a hatalmas szomszédokkal szemben. Kérdéses, hogy ez sikerülhet-e? A német nyelvű rádió- és televízióadás a fiatalokat egyértelműen a német irodalmi nyelv használatára szoktatja.

 

Vianden, Luxembourg

A Vianden melletti várat a lovagkor romantikája lengi be. Európának ez az egyik legszebb vára a 12 .és 17. század között épült.

A nagyhercegségnek persze haszna is származik abból, hogy két kultúra választóvonalán van. A luxemburgiak arra rendeltettek, hogy közvetítő szerepet játszanak Európában. Az Európai Közösségek legkisebb államának fővárosa „európai központ” lett, a legfontosabb európai szervezetek székhelye. A római egyezmények aláírása után a Kirchbergen az Európai Közösségek felhőkarcolóiból és irodaházaiból előváros épült. Itt székel az Európai Bíróság, az Európai Számvevőszék, az Európai Beruházási Bank, az Európai Valutaalap és az Európa Parlament titkársága. Időközben azonban Brüsszel és Strasbourg ebből a szempontból lekörözte a nagyhercegség fővárosát.

Forrás: Ezerarcú világunk – Európa (204. oldal) Dunakönyv Kiadó, Budapest, 1991 ISBN 963 7961 04 6 ISBN 963 7961 06 4

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s